Kızartmalar, yüksek yağ içeriği nedeniyle sağlıksız olarak kabul edilir. Ancak, lezzetinden ödün vermek zorunda kalmadan daha sağlıklı alternatif pişirme yöntemleri ile aynı yemekleri daha sağlıklı bir şekilde hazırlamak mümkündür. İşte kızartmaya alternatif 5 pişirme tekniği…
Sotelemek veya Kavurmak
Soteleme, yemeklere farklı lezzetler katarken besin değerlerini korumanın en kolay yollarından biridir. Yüksek ısıda ve kısa sürede pişirme yapan bu teknikle sebzeler, etler veya tavuklar dengeli ve lezzetli bir şekilde pişirilir. Kavurma ise sotelemeye göre daha hızlı ve daha yüksek sıcaklıkta yapılır, ancak sürekli karıştırmayı gerektirir.
Buğulama
Buğulama yöntemi, besinlerin besin değerlerini kaybetmeden yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Sebzeler, buharda pişirme yöntemiyle tatlı ve parlak bir hale gelirken, havuç, brokoli gibi besinler daha az kayıpla pişirilir. Ayrıca, buğulama yöntemi balık pişirirken de mükemmel sonuçlar verir.

Izgara
Izgara, yemeklere zengin ve derin bir lezzet katar. Sebzeler karamelize olur ve tatlı, gevrek bir tada sahip olur. Marine edilerek yapılan ızgara yemekleri, kızartma ile arasındaki lezzet farkını kapatır. Ayrıca, ocak üstü ekipmanlar ile de kolayca ızgara yapılabilir.
Fırınlamak
Fırın yemekleri, en zahmetsiz yemek pişirme yöntemlerinden biridir. Sebzeleri doğru şekilde soslayarak fırında pişirmek, onların lezzetini ve besin değerlerini kaybetmeden sağlıklı bir yemek elde etmenizi sağlar. Soğan, domates, brokoli ve patates gibi sebzeler fırında mükemmel sonuçlar verir.
Güveç
Türk mutfağının vazgeçilmezi güveç, tek bir pişirme yöntemiyle birçok farklı tarif yaratmanıza olanak tanır. Et, sebze ve çorbalar için ideal olan bu yöntem, besinlere doğal bir tat katarken, sağlık açısından da oldukça faydalıdır.