Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, boğulmanın yeterli oksijen gitmemesi sonucu vücutta doku hasarı meydana gelmesiyle gerçekleştiğini belirtti. Ülkede her yıl birçok kişi trafik kazaları kadar boğulma nedeniyle de hayatını kaybediyor. Özellikle çocuklar, ailelerin ihmali nedeniyle en riskli grupta yer alıyor.
Boğulmaların Ana Nedeni Panik
Boğulma vakalarının büyük kısmı panikten kaynaklanıyor. Kişiler suda paniğe kapılarak kontrollerini kaybediyor, bu da su yutma, halsizlik, nefes darlığı, morarma ve bilinç kaybına yol açıyor. Bu aşamadan sonra kontrol kaybedildiğinde boğulma kaçınılmaz hale geliyor.
Boğulma Anında İlk Müdahale Hayat Kurtarıyor
Boğulma vakalarında hızlı müdahale hayati önem taşıyor. Boğulan bir kişiye yapay solunum ve kalp masajı uygulanması gerekebilir. Solunumun suda başlanması önerilir, ancak omurga yaralanmaları düşünülerek başın aşırı geriye itilmemesi gerekir. Derin sularda mümkün olmayan yapay solunum, kişinin hızla sığ suya taşınmasıyla yapılmalıdır.

Motosikletli Ambulanslar Göreve Hazır
Boğulma olaylarının sık yaşandığı sahil bölgelerinde motosikletli ambulans ekipleri görevlendirildi. İstanbul, İzmir, Muğla ve Antalya gibi 16 ilde toplam 52 ekip görev yapıyor. Ayrıca, Şile, Ağva, Çeşme, Bodrum ve Marmaris'te yeni istasyonlar kurularak acil müdahale süresi kısaltılıyor.
Boğulmaları Önlemek İçin Alınması Gereken Önlemler
Çocuklara yüzme öğretilmeli ve tek başına yüzmelerine izin verilmemelidir.
Denizde veya havuzda yapılacak aktivitelerde dikkatli olunmalıdır.
İlk yardım ve temel yaşam desteği konusunda eğitim verilmelidir.
Cankurtaranların bulunduğu alanlar tercih edilmelidir.
Acil durumlarda 112'nin aranması gerektiği çocuklara öğretilmelidir.
Yetkililer, vatandaşları daha bilinçli olmaya ve gerekli güvenlik önlemlerini almaya davet ediyor. Boğulma vakalarını en aza indirmek için panik yapmadan hareket etmek hayati önem taşıyor.