weather
30°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AÇIK
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Yeni Vergi Paketi Engellilerin ÖTV’siz Araç Alma Hakkını Kısıtlayacak

Yeni Vergi Paketi Engellilerin ÖTV’siz Araç Alma Hakkını Kısıtlayacak

Sözcü gazetesinin haberine göre; Yeni vergi paketi taslağında engellilere sağlanan ÖTV’siz (Özel Tüketim Vergisi) araç alma hakkının kaldırılmasına yönelik düzenlemeler dikkat çekiyor. Taslağa göre, engellilerin ÖTV’siz araç alımı tümden iptal edilecek ve yerine farklı bir destek modeli getirilecek.

Yeni Vergi Paketi Engellilerin ÖTV’siz Araç Alma Hakkını Kısıtlayacak
Okunma Süresi: 2 dk


Sözcü gazetesinin haberine göre; Yeni vergi paketi taslağında engellilere sağlanan ÖTV’siz (Özel Tüketim Vergisi) araç alma hakkının değiştirilmesine  yönelik düzenlemeler dikkat çekiyor. Taslağa göre, engellilerin ÖTV’siz araç alımı tümden iptal edilecek ve yerine farklı bir destek modeli getirilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı Yerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı


Yeni düzenleme kapsamında, araç almak isteyen engelliler artık Gelir İdaresi Başkanlığı'na değil, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na başvurmak zorunda kalacak. Araç alımı için destek, çok yoksul olduğunu belgeleyen engellilere verilecek. Ancak bu durumda, araç alımı sonrası diğer sosyal yardımlar kesilecek.

Engelli Derneklerinden Tepki


Sözcü gazetesinin haberine göre; Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği (AEBD) Başkanı Burhan Gümrükçü, düzenlemeye sert tepki gösterdi. Gümrükçü, “Bu apaçık engellinin ÖTV’siz araç alma hakkını yok etmektir. Savurganlığı bitirdiniz de bir tek engellinin aracı mı gözünüze battı?” diyerek tepkisini dile getirdi. Yeni vergi paketinde, engellilerin ÖTV’siz araç alımını sınırlandırmak amacıyla iki alternatifli madde bulunuyor. Birinci alternatif, engelli araç alma hakkının 10 yıldan 1 yıla düşürülmesini, engellinin ölümünden sonra tüm vergilerin mirasçılarından alınmasını ve engelli araç limitinin yeniden değerleme oranının yarısına düşürülmesini içeriyor. İkinci alternatif ise engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkını tamamen kaldırmayı öngörüyor. Bu durumda, engellilere araç alımı için nakit destek verilmesi planlanıyor.

Engelliler İçin Zor Bir Dönem Olacak


Yeni düzenlemeyle birlikte, birkaç istisna dışında, engellilerin araç almasının neredeyse imkansız hale geleceği belirtiliyor. AEBD Başkanı Gümrükçü, “Yeni sistemde, durumu araç almaya müsait olan engelliye Aile Bakanlığı ‘gelir şartına takıldınız’ deyip araç vermeyecek. Araç alacak kadar geliri olmayan yardıma muhtaç engelliler de diğer yardımlar kesileceği için araç alamayacak. Yani sonuçta hiçbir engelli araç alamayacak” dedi. Kamuda yaşanan büyük savurganlıklara da dikkat çeken Gümrükçü, devletin engellilere de engel çıkarmasının üzücü olduğunu belirtti.Yeni vergi paketi taslağı, engellilerin yaşamını zorlaştıracak düzenlemeler içeriyor. Engellilere sağlanan ÖTV’siz araç alma hakkının kaldırılması, birçok engelliyi olumsuz etkileyecek. Bu düzenlemenin, sosyal destek yerine ÖTV muafiyeti gibi haklar sunarak engellilerin hayatını kolaylaştırmayı hedefleyen politikalara geri dönülmesi gerektiği konusunda tartışmalar yaratması bekleniyor.



Kaynak: Sözcü

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
O Banka Şubelerini Kapatıyor Duyan ATM'lere Koştu

O Banka Şubelerini Kapatıyor Duyan ATM'lere Koştu