Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyon tahminlerini ve ekonomik hedefleri açıklarken, para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceğini belirtiyor. Karahan, kalıcı fiyat istikrarını sağlamak amacıyla Merkez Bankası'nın kararlılıkla dezenflasyon politikalarını sürdüreceğini vurguluyor. 2024 yılı için enflasyonun %36 seviyelerinde seyretmesi beklenirken, bu oranı daha da aşağı çekmek için parasal sıkılığın devam edeceği ifade ediliyor.
KALICI FİYAT İSTİKRARI HEDEFLENİYOR
Fatih Karahan, Merkez Bankası olarak enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını ve fiyat istikrarını kalıcı olarak sağlayacaklarını dile getiriyor. Para politikasında sıkı duruşun sürdürüleceğini, enflasyonun hedeflenen patikaya düşene kadar gerekli tüm adımların atılacağını belirtiyor. Küresel ekonomide faiz indirimlerinin zamanlamasının önem kazandığını, ancak Türkiye’de faiz indirimine geçmeden önce fiyat istikrarının sağlanmasının öncelikli olduğunu vurguluyor.
Karahan, enflasyon beklentilerinin iyileşmeye devam ettiğini ve bu durumun, orta vadeli ekonomik büyüme ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmada kritik rol oynadığını belirtiyor. Özellikle perakende satışların dirençli seyrinin devam etmesine rağmen, alınan sıkılaştırma önlemlerinin talebi dengelemeye başladığını ifade ediyor.
CARİ DENGEDEN OLUMLU SİNYALLER
Merkez Bankası Başkanı, cari dengenin iyileşmeye devam ettiğini ve bu durumun Türkiye’nin dış ticaret performansına olumlu yansıyacağını söylüyor. Ocak ayı verilerinin dış ticaret açığında iyileşme işaretleri verdiğini ve ithalat eğiliminde yavaşlama yaşandığını dile getiriyor. Özellikle otomobil ithalatında düşüş görülürken, hizmet sektöründeki enflasyon eğiliminde de bir yavaşlama yaşandığına dikkat çekiliyor. Hizmet enflasyonundaki en önemli kalemlerden biri olan kiralar ise Merkez Bankası tarafından yakından izleniyor.
Küresel ekonomide faiz oranlarının yüksek seviyelerde seyretmesi, Türkiye'nin dış ticaret açığını kontrol altına almasını ve cari açığını daha da düşürmesini sağlıyor. Bu durum, Türkiye ekonomisinin kırılganlıklarını azaltarak, sürdürülebilir bir büyüme modeline geçiş yapmasına katkı sunuyor.
MEVDUAT FAİZLERİ VE KKM’DEKİ GELİŞMELER
Karahan, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının azalmasına yönelik adımların devam ettiğini ve Türk Lirası cinsinden mevduatın payının artırılması hedefinin sürdüğünü belirtiyor. Parasal sıkılaştırmanın devam etmesiyle kredi ve mevduat faiz oranlarının yükseldiğini ifade eden Karahan, finansal koşulların sıkılaştığını ancak bunun enflasyonla mücadele sürecinde gerekli bir adım olduğunu vurguluyor.
Ayrıca, tüketici ve yatırımcıların TL mevduatlara yönelmesi için teşviklerin devam edeceğini belirten Karahan, finansal sistemde istikrarın korunması adına sıkı para politikasının uzun vadede sürdürülmesinin önemli olduğunu söylüyor. Bu süreçte, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınmasının ve tüketici güveninin artmasının da kritik olduğunu ifade ediyor.
Bu açıklamalar, Türkiye ekonomisinin fiyat istikrarını sağlamada kararlı olduğunu ve önümüzdeki dönemde para politikasında herhangi bir gevşemeye gidilmeyeceğinin sinyallerini veriyor. Ekonomik dengelerin korunması adına atılan bu adımlar, uzun vadede Türkiye’nin büyüme hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor.