Vergi Kanunlarında Değişiklikler
Güler, vergi kanunlarında değişiklik öngören 53 maddelik yeni teklifleri hakkında bilgi verdi. Vergi adaletinin güçlendirilmesi, vergiye uyumun artırılması, bazı istisnaların kaldırılması ve cezaların caydırıcılığının artırılması gibi amaçlarla düzenlemeler yapıldığını açıkladı.
POS Cihazı ve Kayıt Dışılıkla Mücadele
Yeni teklif ile POS cihazını başkalarına kullandıranlara verilen cezaların artırılacağını belirten Güler, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında cezaların etkinliğinin artırılacağını söyledi. Ayrıca kısa vadeli prim oranının %2’den %2,25’e çıkarılacağını ifade etti.
Küresel Şirketlere Yeni Vergi Düzenlemeleri
Teklifte, çok uluslu şirketlerin elde ettiği kazançlardan %30 oranında kurumlar vergisi alınması öngörülüyor. SGK mevzuatında değişiklikler yapılarak, yaşlılık aylığı bağlananların aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan destek priminin Hazine tarafından ödenmesi uygulamasının sonlandırılacağı belirtildi.
Yurtdışı Çıkış Harcı ve Emekli Maaşı Artışı
Yurtdışı çıkış harcının 500 TL olarak belirlendiğini belirten Güler, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL'ye yükseltileceğini vurguladı. 2024 yılı Temmuz-Aralık döneminde 3 milyon 703 bin 788 emeklinin bu artıştan etkileneceğini ve toplam bütçeye maliyetinin 33 milyar 200 milyon TL olacağını ekledi.
Adaletsizlik İddialarına Yanıt
Bir muhabirin, "Ödediği primlere göre 12.500 TL emekli maaşı alan emekliler 12.500 TL almaya devam edecek. Burada bir adaletsizlik yok mu?" sorusuna Güler, "Bütçemizin büyüklüğü belli. 2024 yılı bütçemiz 11 trilyon 89 milyar TL. 6 Şubat depremlerine yönelik yaklaşık 1 trilyon 100 milyar ayırmış durumdayız. Seçimlerden önce EYT sistemiyle 2.5 milyona yakın emekli dahil oldu ve bunun bütçemize getirdiği önemli bir yük var" yanıtını verdi.