İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, Kocaeli’de düzenlenen İlim Yayma Cemiyeti Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Konuşmasında Gazze’de yaşanan insanlık dramına değinen Erdoğan, Türkiye’nin İsrail ile tüm ticaretini kestiğini belirterek, "İsrail ile ticareti keselim diye 3 milyar doların üzerinde cari fazlamızdan feragat ettik" dedi.
"Gazze’deki Yapıların İsrail Tarafından Yapılması Lazım"
Bilal Erdoğan, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği saldırılar sonrası savaş tazminatı ödemesi gerektiğini ifade ederek, "Eğer bu soykırım ile dünya hesaplaşacaksa, bir daha böyle bir şeyin olmaması sağlanacaksa o zaman Gazze’deki evlerin, hastanelerin, okulların, camilerin İsrail tarafından yapılması lazım" dedi. Erdoğan, savaşlarda kusurlu tarafın tazminat ödediğini hatırlatarak, İsrail’in bu sorumluluktan kaçamayacağını vurguladı.
![](https://www.kocaelihaberdar.com.tr/uploads/upload-image/2025/2/173902262233-image.webp)
"Türkiye, İsrail ile Tüm Ticaretini Kesti"
İslam dünyasının birlik içinde hareket edememesinin İsrail’in saldırılarını sürdürmesine zemin hazırladığını belirten Bilal Erdoğan, "55 milyon Müslüman ülke, ‘İsrail ile ilişkileri kesiyoruz’ dese İsrail bu işe devam edemezdi. Ancak İslam dünyası ortak adım atamadı" dedi.
Mayıs Ayından Sonra ne oldu
Erdoğan, Türkiye’nin Mayıs ayı itibarıyla İsrail ile tüm ticaretini durdurduğunu ve bu kararın ekonomik olarak büyük bir fedakârlık gerektirdiğini belirterek, "İsrail ile ticareti keselim diye 3 milyar doların üzerinde cari fazlamızdan feragat ettik" ifadelerini kullandı.
"Deprem Bölgesinde 50 Kütüphane İnşa Ettik"
Erdoğan, konuşmasında deprem bölgesindeki çalışmalarına da değindi. Depremin ardından yapılan yardımları anlatan Bilal Erdoğan, "50. yıl etkinlikleri yerine deprem bölgesinde 50 kütüphane yapalım dedik" ifadelerini kullandı. İlim Yayma Vakfı olarak 36 kütüphaneyi deprem bölgesinde, 14’ünü İstanbul’da, 1’ini Afrin’de olmak üzere toplam 51 kütüphane inşa ettiklerini belirtti.
![](https://www.kocaelihaberdar.com.tr/uploads/upload-image/2025/2/1739022592319-image.webp)
"Ayasofya’nın Camii Olarak Açılması Bir Normalleşmedir"
Son 22 yılda Türkiye’de önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Bilal Erdoğan, Ayasofya’nın cami olarak yeniden ibadete açılmasını da bir normalleşme sürecinin parçası olarak değerlendirdi. "Ayasofya’nın müze olması bizim için bir utançtı. Onun cami olarak açılması, bu milletin kendi kimliği ve kültürüyle barışmasıdır" şeklinde konuştu.