Endonezya'nın başkenti Jakarta'da gerçekleşen 43. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Zirvesi, dünya liderlerinin katılımıyla devam ediyor. Zirvenin gündem maddeleri arasında Myanmar'daki durum, Güney Çin Denizi'ndeki askeri gerginlik ve ABD ile Çin arasındaki siyasi ve ticari rekabet yer alıyor. Zirveye, Tayland, Singapur, Endonezya, Malezya, Filipinler, Kamboçya, Laos, Brunei, Myanmar ve Vietnam gibi ASEAN üye ülkelerinin yanı sıra ABD, Japonya, İngiltere, Rusya, Avustralya ve Avrupa ile Asya ülkelerinin liderleri katılıyor.
ASEAN üye ülkeleri, zirvenin ikinci gününde yayımladıkları ortak bildiride Myanmar'da artan şiddet ve sivillere yönelik askeri müdahale nedeniyle Myanmar Silahlı Kuvvetleri'ni suçladı ve cunta yönetimine açık bir uyarıda bulundu. Liderler, 19 maddelik bildiriye imza atarak Myanmar'da sivillere yönelik şiddeti ve saldırıları cunta yönetiminin sorumluluğunda gördüler. Ayrıca, ASEAN Birliği'nin Myanmar'daki cunta yönetiminin iki yıl önce kabul edilen 5 maddelik barış planına uymamasını eleştirdi.
Çin Başbakanı Li Qiang, zirvede yaptığı konuşmada Hint-Pasifik bölgesindeki jeopolitik rekabetlerin arttığına dikkat çekerek, bölgede " yeni bir Soğuk Savaş"ın engellenmesinin önemini vurguladı. Li, "Anlaşmazlıkları kontrol altında tutmak için şu anda önemli olan şey taraf seçmekten kaçınmak, blok çatışmasına karşı çıkmak ve yeni bir Soğuk Savaş'ın önlenebilmesidir" dedi. Li ayrıca, Asya ülkelerinin bu farklılıkları ve anlaşmazlıkları uygun bir şekilde ele alması gerektiğini belirtti ve zirvede ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Hindistan gibi çeşitli ülkelerin liderleriyle daha geniş kapsamlı görüşmeler yapacağını açıkladı.
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ASEAN Birliği ve diğer katılımcı ülke liderleriyle bir araya gelerek Myanmar'daki iç karışıklığa dikkat çekti. Harris, ABD'nin Myanmar'ın demokrasiye kavuşması için gereken baskıyı sürdüreceğini ve ayrıca ASEAN liderlerine Washington'da yeni bir ABD-ASEAN İşbirliği Merkezi'nin kurulacağı müjdesini verdi.