Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kocaeli'de katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu'nda güncel konulara dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Tunç, kamuoyunda tartışılan af iddialarına net bir yanıt verirken, DEM Parti ile yapılması planlanan görüşmenin ertelendiğini belirtti. Ayrıca, yeni yargı paketi ve sosyal medyadaki dezenformasyon konularına değindi. Herhangi bir af çalışmasının gündemlerinde olmadığını vurgulayan Tunç, yargı reformu çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.
DEM Parti ile Görüşme Ertelendi
TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumuyla ilgili üzüntüsünü dile getiren Bakan Tunç, kendisine acil şifalar diledi. Önder'in sağlık durumunun düne göre daha iyiye gittiği bilgisini paylaşan Tunç, bu gelişmenin sevindirici olduğunu belirtti. DEM Parti heyetiyle Cuma günü planlanan randevunun, Önder'in rahatsızlığı nedeniyle ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı. Görüşmede "Terörsüz Türkiye" süreciyle ilgili konuların ele alınması planlanıyordu.
Bakan Tunç, Sırrı Süreyya Önder'in uzlaşmacı kişiliğiyle sürece katkı sağladığını ve "Terörsüz Türkiye" vizyonuna inandığını ifade etti. Daha önceki görüşmelerde cezaevi şartları, özellikle hasta tutuklu ve hükümlülerin durumu ile idare ve gözlem kurulu kararlarına ilişkin taleplerin iletildiğini hatırlattı. Yapılacak görüşmede bu konuların tekrar değerlendirilebileceğini ancak önceliğin Önder'in sağlığına kavuşması olduğunu vurguladı ve terörle mücadele sürecine kaldığı yerden destek vermesini umduğunu ekledi.
Gündemde Af Yok, Yargı Paketi Geliyor
Yeni Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ilk adımı olacak 10. Yargı Paketi hakkında bilgi veren Bakan Tunç, belgede 264 hedef belirlendiğini ve bunların takvimlendirildiğini söyledi. Paketin ceza adaletinin soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamalarını kapsayacağını belirtti. Kamuoyundaki af beklentilerine net bir dille yanıt veren Tunç, "Herhangi bir af söz konusu değil, böyle bir gündemimiz de yok" ifadelerini kullandı.
Yargı Paketinin İçeriğinde Neler Var?
Paketin içeriğine dair detaylar da paylaşan Bakan Tunç, trafik magandaları, düğünlerde silah kullanımı gibi toplumu rahatsız eden fiillere yönelik düzenlemeler olacağını aktardı. Bilişim suçlarıyla etkin mücadele ve yargılama süreçlerinin hızlandırılması hedefleniyor. Ayrıca denetimli serbestlik ve tutuklama tedbirlerine ilişkin eleştirileri karşılayacak maddeler ile ikinci kez mükerrer suç işleyenlerin ceza infazına dair (4'te 4 yerine 4'te 3 gibi) alternatiflerin değerlendirildiğini belirtti.
Bakan Tunç, Covid izninin 31 Temmuz 2023'te sona erdiğini hatırlatarak, bu tarihten sonra cezası kesinleşenlerin yararlanamadığı yönündeki taleplerin değerlendirilebileceğini söyledi. Ancak bunun bir af olmadığını ve yaklaşık 55 bin kişiyi kapsayacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Bu konudaki düzenlemelerin Meclis'in takdirinde olacağını ve teknik taslağın milletvekillerine sunulacağını ifade etti. Önemli olanın kişi sayısı değil, ceza adalet sistemi olduğunu ekledi.
CHP Kurultayı Soruşturması ve Sosyal Medya Uyarısı
CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin şikayetlerin yine parti delegeleri tarafından yapıldığını belirten Bakan Tunç, soruşturmanın Bursa ve Ankara'da devam ettiğini aktardı. Hem savcılık soruşturması hem de asliye hukuk mahkemesinde açılan iptal davaları olduğunu söyledi. Dün akşam sosyal medyada yayılan yanıltıcı bilgilere dikkat çeken Tunç, hakim ve savcıların kararlarını sosyal medyadan öğrenilemeyeceğini, bu tür paylaşımların dezenformasyon amaçlı olduğunu belirtti ve bu tür paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Meclis Çalışmaları ve Artan Bilişim Suçları
TBMM Başkanvekilinin Anayasa Mahkemesi kararını okumasıyla ilgili tartışmalara da değinen Bakan Tunç, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un gerekli değerlendirmeyi yaptığını söyledi. Meclis çalışmalarının iç tüzük kurallarına göre yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle Sırrı Süreyya Önder'in rahatsızlığı nedeniyle katılımın az olduğu bir anda böyle bir girişimde bulunulmasının şık olmadığını ifade etti ve AYM kararının okunmasının kesinleşmiş hüküm üzerinde sonuca etkili olmadığını belirtti.
Teknolojinin gelişimiyle birlikte bilişim suçlarında artış yaşandığına dikkat çeken Adalet Bakanı, internet dolandırıcılığı, yasa dışı bahis, kişilik hakları ve özel hayatın ihlali gibi suçların yaygınlaştığını belirtti. Sosyal medyanın bir özgürlük alanı olduğunu ancak sınırları bulunduğunu hatırlattı. Gerçek hayatta suç olan bir eylemin sanal ortamda da suç teşkil ettiğini vurgulayan Tunç, yeni yargı paketinde bilişim suçlarına yönelik önemli düzenlemelerin yer alacağını söyledi.