weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Bilgi Bankası Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?
Okunma Süresi: 4 dk

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

Trafik cezası alan sürücüler; cezalarını sorgulayabilir, ödeyebilir, erken ödeme indiriminden yararlanabilir veya itiraz edebilirler. Trafik cezası sorgulama ve ödeme nasıl yapılır? İşte tüm detaylar…

TRAFİK CEZASI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Trafik cezası sorgulama internet üzerinden ya da telefonla yapılabilir:

1-) İnternetten Trafik Cezası Sorgulama

İnternet üzerinden trafik cezası sorgulama için e-Devlet sistemi veya Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) resmi web sitesi kullanılabilir.

e-Devlet trafik cezası sorgulama yapmak için turkiye.gov.tr/gib-intvrg-trafik- para-cezasi-borcu-sorgulama-ve-odeme adresine gidebilirsiniz.

GİB üzerinden trafik cezası sorgulama için dijital.gib.gov.tr/hizliOdemeler/MTVTPCOdeme adresine tıklayabilirsiniz.

Bu adreslere TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapmanız gerekir. Giriş yaptıktan sonra, trafik para cezası borcu sorgulama bölümünden plaka numaranızı veya ceza tutanağının seri ve sıra numarasını girerek ceza durumunuzu görebilirsiniz.

2-) Telefonla Trafik Cezası Sorgulama

Telefonla trafik cezası sorgulama için Alo 189 hattını arayabilirsiniz. Alo 189 hattı GİB'nin sunduğu bir çağrı merkezi hizmetidir. Bu hattı aradığınızda sesli yanıt sistemi ile karşılaşırsınız. Sesli yanıt sisteminden trafik cezası sorgulama seçeneğini seçerek plaka numaranızı veya ceza tutanağının seri ve sıra numarasını tuşlayabilirsiniz. Bu işlem sonucunda ceza durumunuz sesli olarak size bildirilir.

TRAFİK CEZASI ÖDEME NASIL YAPILIR?

Trafik cezası ödeme hem internet üzerinden hem de banka veya PTT şubelerinden yapılabilir:

1-) İnternetten Trafik Cezası Ödeme

İnternetten trafik cezası ödeme yapmak için e-Devlet sistemi veya GİB resmi web sitesi kullanılabilir.

2-) PTT ya da Banka ile Trafik Cezası Ödeme

Banka veya PTT trafik cezası ödeme yapmak için GİB ile anlaşmalı olan banka veya PTT şubelerine giderek plaka numaranızı veya ceza tutanağının seri ve sıra numarasını vererek cezalarınızı nakit veya kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.

TRAFİK CEZASI ERKEN ÖDEME SÜRESİ NE KADAR?

Trafik cezası alan sürücüler cezalarını erken ödeme süresi içinde öderlerse ceza tutarında %25 indirimden yararlanabilirler. Trafik cezası erken ödeme süresi ceza tutanağının tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gündür. Bu süre içinde cezayı ödemeyen sürücüler indirim hakkını kaybederler.

Trafik cezasını ödeme süresi ceza tutanağının tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gündür. Bu süre içinde cezayı ödemeyen sürücüler ceza tutarının %5 fazlası ile karşılaşırlar.

TRAFİK CEZASI ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ HESAPLAMA

Trafik cezası erken ödeme indirimi hesaplama işlemi ceza tutarının %25 indirimli olarak ne kadar olduğunu öğrenmek için yapılır. Trafik cezası erken ödeme indirimi hesaplama internet üzerinden yapılabilir. İnternet üzerinden trafik cezası erken ödeme indirimi hesaplama yapmak için GİB resmi web sitesine girerek trafik cezası erken ödeme indirimi hesaplama modülünü kullanabilirsiniz. Bu modülde ceza tutanağının seri ve sıra numarasını girerek ceza tutarınızı ve indirimli tutarınızı görebilirsiniz.

TRAFİK CEZASI İTİRAZ NASIL YAPILIR?

Trafik cezası itirazı trafik cezasına katılmayan sürücülerin cezayı iptal ettirmek veya azalttırmak için yaptıkları başvuru işlemidir. Trafik cezası itiraz işlemi yasal olarak belirli şartlarda ve belirli sürelerde yapılabilir.

Trafik cezası itirazı için ceza tutanağının tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde yetkili mahkemeye dilekçe ile başvurmak gerekir. Dilekçede itiraz sebebi, deliller, ceza tutanağının seri ve sıra numarası, plaka numarası, TC kimlik numarası gibi bilgiler yer almalıdır. Ayrıca dilekçeye ceza tutanağının fotokopisi, sürücü belgesinin fotokopisi, araç ruhsatının fotokopisi gibi belgeler eklenmelidir.

TRAFİK CEZASI İTİRAZ SÜRESİ NE KADAR?

Trafik cezası itiraz süresi ceza tutanağının tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gündür. Bu süre içinde itiraz edilmeyen cezalar kesinleşir ve itiraz hakkı kaybolur. Ancak ceza tutanağının tebliğ edilmediği durumlarda ceza tutanağının tebliğ edildiği tarihi gösteren belgenin alındığı tarihten itibaren 15 gün içinde itiraz edilebilir.

TRAFİK CEZASI İTİRAZ NEREYE YAPILIR?

Trafik cezası itirazı yetkili mahkemeye yapılmalıdır:

  • Yetkili mahkeme cezanın uygulandığı yerdeki sulh ceza mahkemesidir.
  • Eğer ceza trafik güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde aşırı hız yapmak, alkollü araç kullanmak, kırmızı ışıkta geçmek gibi suçlardan dolayı verilmişse yetkili mahkeme cezanın uygulandığı yerdeki asliye ceza mahkemesidir.

İtiraz dilekçesi yetkili mahkemeye şahsen veya posta yoluyla ulaştırılmalıdır. Trafik cezası sorgulama, ödeme ve itiraz ile alakalı olarak sürücülerin bilmesi gereken detaylar bunlardır. Aklınıza takılan soruları yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Döner Sosu Nasıl Yapılır? Püf Noktası

Döner Sosu Nasıl Yapılır? Püf Noktası