weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Bilgi Bankası Gezi Vakası: Sultanahmet'teki Protestolar

Gezi Vakası: Sultanahmet'teki Protestolar

Gezi Vakası: Sultanahmet'teki Protestolar
Okunma Süresi: 2 dk

Gezi Vakası: Sultanahmet'teki Protestolar

Günümüz Türkiye'si kamuya ait yerleri yıkmak, şiddet içerikli saldırı, eşitsizlik, haksızlık gibi konulara tepki gösteren, muhalefet odaklı protestolara sahne olmuştur. Bunlardan en ünlülerinden birisi, 2013 yılında başlayan ve kısa sürede tüm ülkede etkili olan Gezi Vakası'dır. Vaka, Sultanahmet'deki Taksim Meydanı'ndaki orman kesimleri konusunda kamu oyu istemek için gösterilere başlanmasıyla başlamıştır.

Gezi Vakası'nın Doğuşu

Gezi ledi protestolarının doğuşu, Kuzey Marmara Bölgesi'ndeki Taksim Meydanı'na uygulanan orman kesimleri konusunda kamuoyunda bazı tepkiler gözlemlemesi ile başladı. Protestolar, 31 Mayıs 2013'te çevre hakları savunucularının başlattıkları eylemler sonucu meydana gelmişti. Bu gösteriler, protestocular tarafından bölgedeki muhalif siyasetleri ret etmeye çalışarak, orman kesimlerini durdurmak istemiştir.

Gezi Vakası'nın Başladığı Süreç

Gösteriler arrestasyonlar ve şiddetli gözaltı operasyonları ile bastırılmaya çalışılmış ve ardından polis saldırıları ile büyük kalkışmalar yaşanmıştır. Bu süreçte, Türkiye'deki tüm kentlerde protestolar başlamış ve Türkiye'nin her yanında gösteriler yapılmıştır. Polis saldırıları ve şiddetleyen davranışlar, büyük güvenlik güçlerini ortadan kaldırmak ve eski otoriteyi hakimiyet altına almak isteyen muhalefetin içinde eriyen durumlar yaratmıştır.

Kamuoyuna Yansıyan Olaylar

Beş gün süren protestolar sonucu, medya ve kamuoyu içerisinde de büyük tepkiler gözlemlemeye başlanmıştır. Türkiye'nin dört bir yanındaki kamuoyu, protestoların hedefi olan ileri sosyal ve ekonomik anket gibi politikaların devlet tarafından gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda açık bir şekilde görüş belirtmiştir. Göstericilerin, her türlü kamu oyu isteyen siyasi hakların anayasa tarafından koruma altına alınmasını bekledikleri de bildirilmiştir.

Sonuç

Gezi Vakası, kamusal alanlara yönelik yanlış politikalar ve ekonomik eşitsizliğe tepkiler gösteren bir hareket olarak kabul edilmiştir. Bu, insanların mülkiyet haklarını, kamu hizmetlerini isteme haklarını kaale alacak bir hareketin budanmasını temel alan meydan okumaları konusunda kendini göstermiştir. Protesto hareketlerinin etkisiyle, Türkiye'deki hükümet, gelecekte fazla orman kesimlerine izin vermeyecek, orman kesimlerinin önlenmesi ve korunması yönünde çalışmalar yapmaya yönelmeli ve katılmak için fırsat sağlanmalıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hatay Turu – Bir Cennet Gibi Doğası, Görkemli Tarihi ve Canlı Kültürü İle

Hatay Turu – Bir Cennet Gibi Doğası, Görkemli Tarihi ve Canlı Kültürü İle