Yaz aylarının bol sulu ve lezzetli meyveleri arasında olan devasa karpuzlar gün yüzüne çıktı ve tezgahlarda yerini almaya başladı. Karpuz seçiminde dikkat edilecek püf noktaları ise tekrar tartışma konusu olmaya başladı. Karpuz nasıl seçilir? Sorusuna çoğu kişi "vurarak kontrol edeceksin" diyerek yanıt verse de bu işin püf noktası birkaç farklı formülde yatıyor.
Karpuz seçiminde nelere dikkat edilmeli ve karpuz nasıl seçilir? Bilimsel yöntemlerle karpuz seçiminin kolay yollarını inceleyelim.
Basınç Uygulayarak Kontrol Edin
Diyetisyen ve aşçı Melanie Marcus, karpuz ve kavun seçiminde en çok dikkat edilmesi ve ilk bakılması gereken yerin kök kısmı olduğunu belirtiyor. Marcus'a göre karpuzun kök kısmına basınç uygulandığında sert ve içine çökmüyorsa olgunlaşmış demek. Marcus'a göre kök kısmına basınç uygulandığında hafif çökmeler yaşanıyorsa ve sert değilse karpuzun henüz olgunlaşmamış olduğunu anlamak mümkün.
Çizgilerin Derinliği ve Şekline Bakılmalı
Karpuz seçiminde bilinmeyen ipuçları arasında Marcus'a göre çizgiler var. Karpuzun lezzetli ve olgunlaşmış olup olmadığını anlamak için çizgileri incelemek bile çoğu zaman yeterli olabilir. Karpuzun çizgilerinin koyu yeşil olması ve simetrik olmasa da çok şekilsiz olmaması gerekiyor. Marcus, "eğer karpuzun çizgileri koyu yeşil ve düzenli ise ve kesilme yoksa içerisinden lezzetli ve sulu meyve çıkacağına emin olabilirsiniz" diyor.
Çok Parlak Olmamalı
Karpuz seçiminin püf noktası olarak bir diğer ipucu ise karpuzun parlamaması. Eğer bir karpuz çok fazla parlıyorsa ve donuk bir görüntüsü yoksa, rengi fazla açık ise lezzetsiz olacağının garantisini vermek mümkün. Karpuzun hafif donuk ve solgun görüntüsü olmasının olgunlaşmış olduğu anlamını taşıdığına işaret eden Marcus'a göre "karpuzun parlak olması henüz olgunlaşmadığına işaret."