Tiroid belirtileri pek çok insanın araştırdığı bir konu olarak öne çıkıyor. Tiroid aslında bir hastalık ismi olarak bilinse de esasen boğazda adem elması şeklinde tanımlanan bölgenin hemen alt kısmında, soluk borusunun ön bölümünde yer alan bir organdır. H ya da U harfine benzer ve kelebeği anımsatan bir şekli bulunur. Bazı faktörler ve nedenler, tiroid hastalığına sebebiyet verebilir. Bu yazımızda tiroit hakkında bilinmesi gerekenleri ele aldık.
Tiroid Belirtileri Nelerdir?
Tiroid, T4 ve T3 isimli hormonların üretiminden ve kan dolaşımına salınmasından sorumlu olan bir organ çeşididir. Metabolizma ile alakalı bütün işlemlerin kontrol edilmesini sağlayan tiroit bezinin bu görevlerini yerine getirememesi ise pek çok sağlık sorununu beraberinde getirir. Tiroid belirtileri şeklinde de bilinen bu durum, aslında tiroid bezinin az veya çok çalışmasına bağlı olarak gerçekleşen hastalıkları içerir. Tiroid belirtileri arasında ilk sırada regl döneminde meydana gelen ağrı ve şiddet, kol ve bacaklarda ani uyuşma, depresif ruh hali, hafızanın zayıflaması, konsantrasyon eksikliği, bilinç bulanıklığı, panik atak ve anksiyete yer alır. Diğer yandan sürekli uyuma isteği, dinç uyanmamak, gün içinde çok fazla bitki hissetmek, beslenme düzeni değişmese de kilo almak veya kilo kaybetmek de tiroid belirtileri listesindedir.
Tiroid Sağlığına İyi Gelen Besinler
Tiroid belirtileri kadar tiroit sağlığına iyi gelen besinler de sık olarak araştırılır. Bunlar arasında ton balığı oldukça önemlidir. Bu tür balıklar selenyum bakımından zengindir ve tiroit sağlığını teşvik eder. Diğer yandan Omega-3 yağ asitleri de barındıran balık, iltihaplanmayı azaltmaya yardım eder. Brezilya cevizi, günlük selenyum ihtiyacınızı tek başına karşılayabilecek bir besin olarak lanse edilir. Deniz yosunu da tiroit için önerilen besinler arasında yer alır. Bu tür yiyecekler iyot bakımından oldukça zengindir. Dengeli bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Fındık ve ceviz de tiroit için faydalı olan yiyecekler arasındadır. Yoğurt ve fermente gıdalar, bağırsak sağlığı ve tiroit üzerinde olumlu etki yapar. Bu yüzden tiroidi olanlara tavsiye edilir.
Tiroid Kanseri Belirtileri
Tiroid kanseri belirtileri, vatandaşların en sık araştırdığı konulardan biridir. Tiroit bezi, boynun orta bölgesinde konumlanan, yirmi gram ağırlığında olan ve iç salgı görevi gören bir tür organdır. Tiroit bezinin iyot kullanarak yapmış olduğu hormon, tüm vücut metabolizmasını düzenlemektedir. Tiroit bezi hastalıkları toplumda her on kişiden üçünü yakından etkiler. Tiroit kanseri ise genel olarak belirti göstermeden hızlı bir şekilde ilerleyen bir hastalık olarak karşımıza çıkar.
Tiroid Kanseri Belirtileri Nedir?
Tiroid kanser belirtileri ilk başlarda anlaşılmayabilir. Çünkü bu tür bir hastalık ilk etapta belirti göstermez. Guatr sebebi ile takip edilen kişilerde ya da tesadüfen farklı bir rahatsızlık için yapılan tetkiklerde ortaya çıktığı bilinir. Nadiren de olsa ses kısıklığı, boyun bölgesinde kitle, yutkunma zorluğu, kemik kırığı ve zehirli guatr gibi durumlar ile ortaya çıktığı söylenir. Tiroit kanseri olan kişilerin yüzde otuz kadarında yüzde kızarma, yorgunluk ve ishal durumları yaygındır. Tiroit hastalığı söz konusu olduğunda son dönemlerde tanısal teknikler ilerlemiştir. Dolayısıyla birçok Tiroit vakası kısa bir süre içinde tespit edilebilmektedir. Tiroid kanseri belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak ve muayene yaptırmak, tedavi şansı bakımından önem arz eder.
Tiroid Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Tiroid kanseri belirtileri hakkında bilgi almak isteyen bireylerin Tiroid kanseri nedenleri ile ilgili de araştırmalar yaptığı bilinmektedir. Bu hastalığın ortaya çıkma sebebi pek çok faktörden etkilenir. Boyun ve baş bölgesinin radyasyona maruz kalması, bu kanser çeşidinin ortaya çıkma ihtimalini artıran bir durumdur. Özellikle de çocukluk döneminde yoğun olarak radyasyona maruz kalanların yirmi ila yirmi beş sene sonra Tiroid kanserine yakalandıkları bilinir. Bunlara ek olarak kronik öksürük, boğaz ağrısı, büyümüş timüs, yüzün kan damarı tümörleri, kafa derisinde mantar enfeksiyonu ve tüberküloz nedeni ile radyasyon tedavisi olan kişilerde de bu hastalığın oluşma riski daha yüksektir. Tiroid kanserinin nedenleriyle ilgili bilinmesi gerekenler de bu şekildedir.
Tiroid Yüksekliği Belirtileri
Tiroid yüksekliği belirtileri vatandaşların merak ettiği konular arasında konumlanır. Pek çok farklı neden dolayısıyla tiroit yükselebilir. Bu durum kendini çeşitli belirtiler ile gösterir. Metabolizmanın hızını kontrol etmek gibi çeşitli görevleri olan tiroit, insanlar için hayati önem taşıyan bir organ olarak kabul edilir. Öyleyse, tiroidin yükselmesi hangi belirtileri gösterir? İşte tiroit yükselmesiyle alakalı bütün detaylar…
Tiroid Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
Tiroit hastalığı, kendini bazı belirtiler ile gösterir. Tiroid yüksekliği belirtileri oldukça fazladır. En fazla görülen belirti ise yorgunluk ve halsizlik olmaktadır. Diğer yandan kalp hızında değişiklik, ruh hali değişimi ve dalgalanmalar, uyku sorunları, boyun bölgesinde şişlik gibi hallerde de kendini gösterir. Tiroid yükselmesi, kişinin kendisini yorgun ve halsiz hissetmesine sebep olur. Gün içinde yoğun bir şekilde uykulu olmak da Tiroid yüksekliği belirtileri listesinde öne çıkar. Kişi zor uyanabilir, kendisini yorgun hissedebilir ve uykuya dalmada sorunlar ile karşılaşabilir. Öte yandan vücutta oluşan istenmeyen kilo kaybı ve kilo artışı da yine Tiroid yüksekliği belirtileri arasında konumlanır. Tiroit sorunu yaşayanlar depresif hissedebilirler.
Tiroid Yüksekliği Neden Olur?
Tiroid yüksekliği belirtileri hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar, tiroit yüksekliğine neyin yol açtığını da bilmek isterler. Bu rahatsızlığın çok çeşitli nedenleri olabilir ve bazı faktörler sebebi ile tiroit düzeyi yükselebilir. Bu, vücudun kendi koruma sisteminin, aslında tiroit hücrelerine saldırması sonucunda oluşmaktadır. Kas güçsüzlüğü, yorgunluk, üşüme, depresyon ve kilo alma gibi bazı haller ile kendini belli etmektedir. Bir diğer nedeni ise hipofiz bezinde tümör oluşması durumudur. Bu tümör genel olarak iyi huyludur. Sürekli olarak TSH hormonu ürettiği için tiroit seviyelerinin yükselmesine sebebiyet verebilir. Tiroid hormonu direnci de tiroidin yükselmesine neden olabilir. Nadir bir sendrom olsa da tiroit üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir.