Pek çok insan tansiyon yükselmesi belirtileri hakkında çeşitli araştırmalar yapar. Çünkü sağlık sorunu birçok insanda görülür. Tansiyonun yükselmesi, pek çok nedene bağlı olarak gelişir ve aslında kan basıncı yüksekliği olarak bilinir. Ülkemizde her 3 yetişkinden birinin yüksek tansiyon sorunu vardır. Hem çevresel faktörler hem de genetik nedeni ile yüksek tansiyondan muzdarip olma durumu söz konusudur.
Tansiyon Yükselmesi Belirtileri Nelerdir?
Ortaya çıkan tansiyon yükselmesi belirtileri oldukça fazladır. Sessiz düşman tabiri, bu hastalık için sık olarak kullanılır. Sebebi ise senelerde hiçbir belirti göstermeden damar, kalp ve beyin gibi sistemlere hasar verebilmesidir. Bu yüzden de rutin olarak tansiyonun ölçülmesi oldukça önemli bir durumdur. En belirgin tansiyon yükselmesi belirtileri arasında görme bozukluğu, göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi ve baş ağrısı yer alır. Diğer yandan tansiyon yükselmesi belirtileri bunlar ile sınırlı olmamaktadır. Diğer belirtiler arasında bacaklarda şişme, gece uykudan uyanıp idrara çıkmak, kimi zaman çok fazla idrara çıkmak, merdiven çıkarken ve yürüme sırasında zorlanmak, kulaklarda çınlama olması, burun kanaması, yorgun ve halsizlik hissetmek de yer alır.
Tansiyon Yükselmesi Neden Olur?
Tansiyon yükselmesi belirtileri hakkında bilgi edinmek isteyenler, bu tür bir sağlık sorununa neyin veya nelerin yol açtığını da öğrenmek isterler. Yüksek tansiyonun meydana gelme ihtimalini ortaya çıkaran etmenlerden birisi strestir. Yüksek tansiyon görülme sıklığı sigara ve alkol tüketen insanlarda daha çoktur. Hareketsiz bir yaşam biçiminin benimsenmiş olması da aynı şekilde yüksek tansiyona yol açar. Yüksek tansiyonun temel sebepleri arasında bir diğeri de gün içinde aşırı miktarda tuz tüketimidir. Şeker hastalarının yüksek tansiyondan etkilenme riskleri, diğer insanlara oranla çok daha fazladır. Aşırı kilolu olan bireylerin ortalama yüzde kırkında yüksek tansiyon sorunu görülür. Son olarak genetik yatkınlıkta bu soruna katkıda bulunur.