Tansiyon Yüksekliği Belirtileri
Çoğunlukla tansiyon yüksekliği belirtileri vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Tansiyonun yükseklik durumu hipertansiyon olarak isimlendirilir. Arteriyel hipertansiyon veya yüksek tansiyon, kan damarlarına, kalbe, beyne ve gözlere saldıran ve böbrek yetmezliğine neden olabilen bir hastalıktır. Kontrol altına almanın çeşitli yolları olmasına rağmen tedavisi yoktur ancak ilaç kullanımı kan basıncının normal değerlere dönmesine neden olur. Bu nedenle rutin kontroller son derece mühimdir.
Tansiyon Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
Tansiyon yüksekliği belirtileri çeşitli şekillerde kendini gösterir. Tedavi, yaşam tarzı alışkanlıklarının iyileştirilmesini, daha sağlıklı bir diyetin benimsenmesini, tuz tüketiminin azaltılmasını, fiziksel egzersiz yapılmasını ve sigara ve alkol tüketiminin bırakılmasını içerir. Düzgün tedavi edilmezse felç, kalp krizi, hamilelik ve yaşlılık sırasındaki komplikasyonlar ve diğerleri gibi yüksek tansiyonla ilişkili bazı riskler vardır. Aslında hipertansiyon öncesinde ve sırasında %99 oranında hiçbir belirti görülmez. Tansiyon yüksekliği belirtileri, kan basıncının hızla yükseldiği hipertansif krizden kaynaklanabilir ve göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma, öğürme ve kusma ile karakterize edilebilir. Tanı kan basıncının ölçülmesiyle konur ve bu ölçümün mutlaka doğru tespit edebilecek deneyimli bir sağlık çalışanı tarafından yapılması gerekir.
Tansiyon Yüksekliği Neden Olur?
Tansiyon yüksekliği belirtileri ile alakalı bilgi almak isteyen kişiler, bu hastalığa neyin yol açtığını da öğrenmek ister. Yüksek tansiyonun nedeni çok faktörlüdür, yani birçok unsura bağlıdır. Kalıtsal genetik faktörler ve yaş, hastalığın gelişimi ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Yapılan çalışmalara göre genetik faktörler vakaların %30 ila %50'sinde kan basıncını etkileyebilmektedir. Arteriyel hipertansiyon yaşlı nüfusta daha yaygındır. Bunun nedeni, yaşlanmayla birlikte kan damarlarının giderek daha sert hale gelmesi ve doğal olarak kan basıncının artmasıdır. Tansiyon yüksekliğine neden olan başka faktörler de vardır. Bunlar arasında hareketsiz yaşam tarzı, kötü beslenme, aşırı tuz tüketimi, aşırı alkol ve sigara tüketimi de yer alır.