Susamın Faydaları
Susam, sağlığa birçok fayda sağlayan besleyici bir tohumdur. İşte susamın bazı faydaları:
- Susamın içindeki yüksek kaliteli protein, kasların korunmasına ve gelişmesine yardımcı olur.
- İçeriğinde magnezyum minerali olmasından dolayı kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
- Susam yağı glikozu düzenlemeye yardımcı olduğundan diyabet hastalığını önlemeye yardımcı olur.
- Vücutta kolesterol üretimini önler.
- Zengin lif içeriği sağladığından bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
- Susam da yüksek oranda çinko bulunduğundan ciltte hasar gören hücreleri onarır.
- Susam yağı düzenli kullanıldığı taktirde cilt kanseri riskini azaltır.
- Susam yağı , omega-6 yağ asitleri içerdiğinden kalp rahatsızlıklarından korur.
- İçeriğinde bulundurmuş olduğu çinko sayesinde saç ve tırnak sağlığını destekler.
Susam Günde Ne Kadar Tüketilmeli?
Susamın günlük hayatınızdaki tüketimi, herhangi bir alerjiniz yoksa 1 silme yemek kaşığı kadardır. Çiğ susamı çiğnemek daha çok fayda sağlar fakat sindirim bozukluğu olanlar kolay sindirebilmesi için susamı 4-5 saat suda bekletip ölece tüketmeyi tercih edebilirler.Yanı sıra hafifçe kavurup tüketmekte tercih edilebilinir.
Susam da Hangi Vitaminler Var?
Susamdaki başlıca vitaminler, E vitamini, B6 vitamini bulunur. Mineraller grubundan ise kalsiyum, demir, magnezyum, çinko ve fosfor bulunur.
Susamın Yan Etkileri
Susam tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı yan etkiler şunlardır:
- Susamın fazla miktardaki kullanımı tansiyon veya kan şekeri düşüklüğüne sebebiyet verebilir.
- Alerjisi olan kişiler tüketirse, ciltte kızarıklık, kaşıntı, nefes almada zorluk gibi semptomlar görülür.
- Susam da yüksek oranda lif bulunduğundan iyi huylu anastomoz darlığı olan kişiler tüketemez.