weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Yaşam Marmara Denizi’nde müsilaj tehlikesi yeniden gündemde

Marmara Denizi’nde müsilaj tehlikesi yeniden gündemde

Marmara Denizi’nde yeniden görülmeye başlayan müsilaj tehlikesi için uzmanlardan uyarı: Ön arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtma tesislerine dönüştürülmesi gerekiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Marmara Denizi’nde müsilaj tehlikesi yeniden gündemde
Okunma Süresi: 2 dk

Marmara Denizi’nde yeniden görülmeye başlanan müsilaj, uzmanları harekete geçirdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çakmakcı, müsilaja karşı alınması gereken acil tedbirleri açıkladı. Çakmakcı, “Yapmamız gereken en öncelikli konu, ön arıtma tesislerini ileri biyolojik atık su arıtma tesislerine dönüştürmek” dedi.

Müsilaj Tehlikesinin Kaynağı

Prof. Dr. Mehmet Çakmakcı, Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumunun temel nedenlerini açıkladı. Halk arasında “deniz salyası” olarak bilinen bu olay, denizdeki bitkisel planktonların çevresel faktörlerle aşırı çoğalması sonucu meydana geliyor. Bu durum, deniz tabanındaki canlı yaşamını neredeyse tamamen yok ediyor.

Azot ve Fosfor Yükünün Azaltılması Şart

Marmara Denizi’ne dökülen atık suların yüzde 53’ü ön arıtmadan geçiyor ve bu sular azot ile fosfor içeriyor. Bu iki kimyasal, müsilaj oluşumunda kritik rol oynuyor. Çakmakcı, atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtma teknolojileriyle dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

Eylem Planında Eksik Kalan Noktalar

2021 yılında hazırlanan 22 maddelik eylem planında, ileri biyolojik arıtma tesislerinin 2024 sonuna kadar tamamlanması hedeflenmişti. Ancak son üç yılda bu konuda yeterli ilerleme kaydedilmedi. Marmara Denizi’ne yüzde 42 oranında biyolojik arıtmadan geçen, yüzde 5 oranında ise ileri biyolojik arıtmadan geçen suların verildiği belirtildi.

Örnek Projeler ve Gelecek Vizyonu

Kocaeli’deki Başiskele Kullar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde incelemelerde bulunan Çakmakcı, burada bulunan günlük 17 bin metreküp kapasiteli geri kazanım ünitesini örnek gösterdi. Bu tesis, geri kazanılan suları peyzaj ve endüstriyel alanlarda kullanarak çevre dostu bir model sunuyor.

Marmara Denizi’ni Kurtarmak İçin Zaman Daralıyor

Çakmakcı, Marmara Denizi’nin kirlenmesinin uzun yılları kapsadığını belirtti. Ancak bugün tedbir alınmazsa gelecekte denizin ekosisteminden faydalanılamayacağının altını çizdi. Müsilaj tehlikesine karşı azot ve fosfor yükünü azaltacak teknolojilerin bir an önce devreye sokulması gerektiğini hatırlattı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Karasu Belediyesi’nin yüzde 150’lik zam kararı esnafı harekete geçirdi

Karasu Belediyesi’nin yüzde 150’lik zam kararı esnafı harekete geçirdi