Kat irtifakı ne demek sorusu özellikle yeni arazi ya da arsa alacak olan kişiler tarafından merak edilmektedir. Henüz üzerinde herhangi bir inşa bulunmayan boş arazi üzerindeki hissedarların, haklarını belirten bir tapu çeşididir. Yani henüz proje aşamasındaki bir yapıyı tapu üzerinde bölmek anlamına da gelmektedir. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre hazırlanmaktadır.
Kat İrtifakı Olan Ev Alınır mı?
Kat irtifakı, arazi sahipleri arasında yapının bölünmesidir. İnşanın başlamasının hemen ardından kat irtifakı yapılmaktadır. Ardından iskan alınması gereklidir. Kat irtifakı olan ev alınır mı? Sorusunun cevabı ise “evet alınabilir.” olmaktadır. Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri kat irtifakı sonrasında ve inşaat bitiminde iskan alınıp alınmamış olmasıdır. İskanı olmayan ev kat mülkiyetine geçirilmemiş demektir ve maddi problemler söz konusu olabilir. Kat irtifakı olan ev alınır mı diye soranlar, baktıkları evin önce iskan durumunu sorgulamalıdırlar. Aksi halde pek çok arıza ile karşılaşmak olasıdır ve en kötü ihtimalle binaya yıkım kararı verilebilmektedir. Risk faktörlerine bakılmadan alınan evlerde iskan sorunu olduğundan ödediğiniz miktar zarar olarak geri dönebilmektedir.
Kat İrtifakı Olunca Ne Olur?
Kat irtifakı tapusu ve kat mülkiyeti birbirinden farklı ifadelerdir. Öncelikle kat irtifakı bitmemiş bir inşaat üzerinden yapılmaktadır. Ancak kat mülkiyeti tapusu sonlanmış yapılar için verilmektedir. Yani tamamlanmış bir inşaat için verilen kat mülkiyeti tapusu kalıcı bir belgedir. Fakat kat irtifakı inşaat bitene kadar verilen bir belge olmaktadır. Kat irtifakı olunca ne olur diye düşünenlere cevaben şunları söylemek mümkündür;
İnşaatın durması ya da sonlandırılması, dava açma, irtifak devir talebi oluşturma, zarar durumunda tazminat davası açma gibi haklara sahip olunabilmektedir. Kat irtifakı olunca ne olur diye soranlar, bu kazanımları değerlendirmelidir. Eğer hisseli bir arazi söz konusu ve yapılan inşa ortak ise, kat irtifakı belgesi alınmalıdır.