weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Teknoloji Venüs Gezegeninin Atmosferinde Oksijen Bulundu

Venüs Gezegeninin Atmosferinde Oksijen Bulundu

Venüs Gezegeninin Atmosferinde Oksijen Bulundu
Okunma Süresi: 3 dk

Astronomlar, Venüs'ün atmosferindeki aydınlık ve karanlık alanlarda atomik oksijen varlığını ilk defa doğrudan gözlemledi. Bu bulgu, 1970'lerde Sovyet Venüs sondaları tarafından yapılan ve 2009'da Avrupa Venüs Ekspres misyonu tarafından teyit edilen dolaylı ölçümleri destekliyor. Alman bilim insanları bu keşfi, terahertz frekanslarında hassas ölçümler yapabilen upGREAT spektrometresi ile gerçekleştirdi.

VENÜS ATMOSFERİNDE OKSİJEN VAR

Bu keşif, Venüs'ün atmosferindeki atomik oksijenin, güneş sistemi gezegenlerinin atmosfer kimyasının anlaşılmasında önemli bir rol oynadığı ve Güneş'in ultraviyole ışınları ile karbondioksit arasındaki reaksiyonların bir ürünü olduğu hipotezini güçlendiriyor. Araştırmacılar, SOFIA gözlemevi tarafından Boeing 747'de yapılan özel uçuşlar sırasında elde edilen verileri kullanarak bu çalışmayı yürüttüler. Bu yeni bilgiler, gezegenin atmosferinin farklı yüksekliklerindeki oksijen seviyelerini ve gün ışığına maruz kalan bölgelerdeki yoğunluğun karanlık bölgelere kıyasla daha fazla olduğunu ortaya koydu. Atomik oksijenin Venüs'ün atmosferinde 100 km yükseklikte odaklandığı belirlendi, bu da gezegenin atmosferindeki karmaşık kimyasal süreçler hakkında daha fazla bilgi sunuyor.

VENÜS GEZEGENİNDE İNSAN YAŞAMI MÜMKÜN MÜ?

Venüs gezegeninde insan yaşamının mümkün olup olmadığı, bilim dünyasında uzun süredir tartışılan bir konudur. Venüs, Dünya'ya komşu ve boyutları açısından benzer olmasına rağmen, yüzey koşulları oldukça düşmanca bir ortam sunar. Yüzey sıcaklığı yaklaşık 465°C dereceye kadar çıkabilir ki bu kurşunun erime noktasının üzerindedir ve atmosfer basıncı Dünya'nın deniz seviyesindeki basıncının yaklaşık 92 katıdır. Venüs'ün atmosferi ağırlıklı olarak karbondioksitten oluşur ve yüzeydeki hava yoğunluğu, Dünya'dakinden çok daha yüksektir, bu da herhangi bir insanın yüzeyde ezilmesine neden olur.

Venüs'ün atmosferinde bulunan yoğun sülfürik asit bulutları, herhangi bir uzay aracının veya yaşam formunun uzun süreli varlığı için ciddi bir tehdit oluşturur. Güneş'ten gelen ışığın çoğunu yansıtan bu bulutlar, gezegene ulaşan ışık miktarını sınırlar ve aşırı seragazı etkisi nedeniyle gezegenin yüzey sıcaklığını artırır.

Buna ek olarak, Venüs'ün yüzeyinde sıvı su yoktur. Su, bilinen yaşam formları için temel bir gerekliliktir ve bu nedenle, Venüs'ün yüzeyinde su bazlı yaşamın olmaması büyük bir engel teşkil eder. Venüs'ün yüksek yüzey sıcaklığı, suyun sıvı formda var olmasını imkansız kılar.

Ancak, Venüs'ün yüzeyinden yaklaşık 50 kilometre yukarıda, atmosferin üst katmanlarında Dünya'nın yüzeyine daha yakın koşullar bulunmaktadır. Burada sıcaklık ve basınç Dünya'dakine daha benzerdir. Bazı bilim insanları, bu bölgede yüzen yapay adaların veya hava gemilerinin insan yaşamını destekleyebileceğini öne sürmektedirler. Bu yapay yapılarda yaşam, hava gemilerinde sürekli bir yaşam desteği sistemi ile sağlanabilir.

Bununla birlikte, bu tür bir koloninin kurulması, inanılmaz teknik zorluklar ve devasa maliyetler gerektirecektir. Şu an için Venüs'te insan yaşamını destekleyecek teknolojiye sahip değiliz ve böyle bir girişim, uzak bir geleceğin projesi olarak görülmektedir.

Netice itibariyle Venüs gezegenindeki şu anki koşullar insan yaşamını desteklememektedir ve olası bir insan yerleşimi için büyük teknolojik atılımlar ve yoğun araştırmalar gerekmektedir. Dünya dışında yaşam arayışı, özellikle Mars gibi diğer gök cisimlerine yönelik çalışmalarla devam etmektedir. Venüs, şimdilik insan kolonizasyonu için uygun bir aday olarak görülmemektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Elektrikli Zepplin Test Uçuşu Yaptı

Elektrikli Zepplin Test Uçuşu Yaptı