weather
30°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AÇIK
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Teknoloji İsrail’in Siber Saldırısı Teknoloji Güvenliğini Sarsıyor: Cep Telefonları Silah Olarak Kullanılabilir mi?

İsrail’in Siber Saldırısı Teknoloji Güvenliğini Sarsıyor: Cep Telefonları Silah Olarak Kullanılabilir mi?

İsrail’in Hizbullah’a yönelik siber saldırıları, teknoloji güvenliğini tartışmaya açtı. Cep telefonları ve diğer akıllı cihazlar tehlikede mi? Prof. Dr. Naim Mahmood Musleh Ajlouni konuya açıklık getiriyor.

İsrail’in Siber Saldırısı Teknoloji Güvenliğini Sarsıyor: Cep Telefonları Silah Olarak Kullanılabilir mi?
KAYNAK: İHLAS HABER AJANSI
Okunma Süresi: 3 dk

İSRAİL'İN SİBER SALDIRISI VE TEKNOLOJİ GÜVENLİĞİ: CEP TELEFONLARI TEHLİKEDE Mİ?

İsrail’in Hizbullah’a ait çağrı cihazlarına düzenlediği siber saldırı, dünya genelinde büyük yankı uyandırdı. Çağrı cihazlarının uzaktan patlatıldığı bu saldırı, akıllı cihazların güvenilirliğini sorgulatan yeni bir tartışmayı gündeme getirdi. Peki, bu tür saldırılar akıllı cep telefonları gibi yaygın teknolojik cihazlar üzerinde de gerçekleştirilebilir mi? İstanbul Atlas Üniversitesi’nden Prof. Dr. Naim Mahmood Musleh Ajlouni, siber güvenlik alanında önemli bilgiler vererek bu sorulara ışık tuttu.

SİBER SALDIRILAR NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR?

İsrail’in gerçekleştirdiği saldırıda, cihazların IP ve MAC adreslerinin bilinmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ajlouni, bu tür siber saldırıların yalnızca teknik detaylara erişim ile mümkün olabileceğini vurguladı. Ajlouni, bu saldırıların yalnızca siber yollarla değil, aynı zamanda cihazlara önceden yerleştirilen patlayıcılarla da gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Bu kombinasyonun bir saldırganın hem teknik bilgiye hem de cihazların fiziksel kontrolüne sahip olmasını gerektirdiğini belirtti.

TEKNOLOJİK CİHAZLAR VE SİBER TEHLİKELER

Cep telefonları ve bilgisayarlar, günlük hayatın vazgeçilmez parçaları haline gelirken, bu cihazlar üzerinde yapılabilecek saldırılar da merak konusu oldu. Prof. Dr. Ajlouni, tüm cep telefonlarına patlayıcı yerleştirmenin teknik açıdan mümkün olmadığını vurguladı. Cihazların IP ve MAC adresleri gibi bilgilerin sızdırılmasıyla, kullanıcıların izlenebileceğini veya iletişimlerinin ele geçirilebileceğini ancak bu tür saldırıların daha çok veri hırsızlığına yönelik olduğunu belirtti. Bir cihazın silah haline getirilmesi, özellikle uzaktan tetiklenen patlayıcılar aracılığıyla, pratikte oldukça zor ve maliyetli bir süreçtir.

SİBER SAVAŞLARDA YENİ TEHDİTLER

Prof. Dr. Ajlouni, modern çatışmaların dijital savaş alanına kaydığına dikkat çekti. Siber saldırıların sadece birer teknik saldırı değil, aynı zamanda askeri sistemleri manipüle edebilecek güçlü araçlar olduğunu belirtti. Ülkelerin, kritik altyapılar olan elektrik şebekeleri, iletişim ağları ve finansal sistemlere yönelik saldırılar düzenleyerek rakiplerini dijital olarak etkisiz hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Yapay zeka ve siber güvenlik açıklarının taranması, dijital savaşlarda önemli bir rol oynarken, saldırıların etkisi de giderek daha yıkıcı hale geliyor.

CEP TELEFONLARI GÜVENLİ Mİ?

Ajlouni, cep telefonlarının yaygın kullanımıyla ilgili olarak da önemli bir noktaya değindi: Bu cihazların tümünün birer patlayıcı ya da uzaktan tetiklenebilecek bir saldırı aracına dönüştürülmesi mümkün değil. Telekomünikasyon firmalarının ve devlet denetçilerinin bu tür olayları engellemek için sıkı önlemler aldığını ifade etti. Cep telefonları kullanımıyla ilgili büyük bir risk olmadığını vurgulayan Ajlouni, en büyük tehditlerin veri güvenliği ve mahremiyet ihlalleri olduğunu belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yamaçtan Yuvarlanan Minibüs Fındık Tarlasında Çalışan İşçileri Taşıyordu 22 Kişi Yaralandı

Yamaçtan Yuvarlanan Minibüs Fındık Tarlasında Çalışan İşçileri Taşıyordu 22 Kişi Yaralandı