Aston Üniversitesi'nden araştırmacılar, standart bir fiber optik kablo kullanarak saniyede 301 terabit veri iletimi hızına ulaşarak yeni bir rekor kırdılar. Bu başarı, fiber optik sistemlerde daha önce kullanılmamış yeni dalga boyu aralıklarının kullanılmasıyla elde edildi. Başarılı veri iletimi, Aston Fotonik Teknolojileri Enstitüsü'nden Wladek Forysiak ve Dr. Ian Phillips'in ortak çalışmaları sonucunda gerçekleşti. Bu çalışma, Japonya'daki Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü (NICT) ve ABD'deki Nokia Bell Labs ile işbirliği içinde yürütüldü.
Yeni dalga boyu aralıklarını kullanabilmek için özel optik amplifikatörler ve ekolayzırlar geliştirildi. Veriler, evde veya ofiste internete bağlanırken kullanılan standart optik fiber üzerinden iletilirken, C ve L bandı dışında iki ek band olan E ve S bandları da kullanıldı. Bu ek bantların kullanılması, ağın bant genişliğini artırarak trafik maliyetlerini düşürebilir ve mevcut fiber optik ağı daha verimli kullanarak çevresel etkiyi azaltabilir.
Bu gelişme, 2023 Ekim'inde gerçekleştirilen Avrupa Optik İletişim Konferansı'nda (ECOC) sunuldu ve Optics Letters dergisinde yayımlandı. Ayrıca, Japonya'daki NICT ve Fotonik Ağlar Laboratuvarı tarafından yönetilen uluslararası bir araştırma grubu, 378,9 terabit/saniye hızında veri iletimi başarısını duyurdu. Bu, 37,6 terahertz genişliğinde dünyanın en geniş frekans bandını kullanarak gerçekleştirildi.