Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bir süredir tartışmalara konu olan ve 'Almanya yeniden nükleer enerjiye mi dönüyor?' tartışmalarına son verdi. Scholz, Almanya'nın nükleer enerji kullanmaya devam etmeyeceğini ve "nükleer enerjinin sonunun geldiği" açıklamasında bulundu. Başbakan Scholz, nükleer enerji yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapacaklarını ve Almanya ekonomisi için dönüşüme ayak uyduracaklarını açıkladı.
Avrupa'da özellikle Fransa'nın büyük oranda nükleer enerji kullanması ve son dönemde Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan artan enerji maliyetleri karşısında Almanya'nın nükleer enerji üretiminin artabileceği, mevcut nükleer santrallerin kapatılmak yerine sayılarının artabileceği iddia edilmişti.
"Her Biri 15-20 Yıl Sürer"
Scholz, yeni nükleer santraller inşa etmenin 15-20 yıl süreceğine ve her yıl milyarlarca euro harcanması gerektiğine işaret ederek, "Nükleer enerji santralleri kurmak için 15-20 yıla ihtiyaç var ve her biri için milyarlarca euro harcamak zorundayız. Bunun yerine güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve diğer yenilenebilir ve daha az karmaşık enerji üretimlerine ağırlık vereceğiz" açıklamasında bulundu.
Almanya'nın enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer santrallere ihtiyacının kalmayacağını belirten Başbakan Scholz, "yenilenebilir enerji kaynakları ile ihtiyacımızın %80'ini karşılamak istiyoruz, kısa sürede tamamını karşılamak için çalışıyoruz" dedi.