Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) her yıl milyonlarca insanın yetersiz gıda hijyeni ve taşıma-saklama koşullarındaki hatalar nedeniyle zehirlendiğini bildiriyor. Bazı gıda zehirlenmelerinden kaçınmak mümkün olsa da çoğu zaman bu sağlıksız durumdan kaçınmak mümkün olmuyor.
Çoğu gıdanın çok kolay bozulmadığını ancak bazı gıdaların özellikle hatalı servis sonucunda da bozulabildiğini belirten FDA, dışarıda tüketilen yemekler konusunda seçici olmanın önemine vurgu yapmakta.
'Doğal Sütlü' Ürünlerin Tüketimine Dikkat!
FDA'ya göre dışarıda bazı restoranlar tarafından dikkat çekmek amacıyla ve bazıları tarafından ise fiyatı daha sağlıklı olduğu düşünülerek 'doğal sütlü' diye servis edilen ürünlerin en tehlikeli ürünlerin başında yer aldığı açıklandı. FDA, pastörize edilmemiş olan süt ve süt ürünlerinin (dondurma, sütlü tatlılar...) pastörize edilmiş olan süt ürünlerine göre 150 kat daha fazla hastalık yapıcı olduğunu açıkladı.
FDA, pastörize edilmemiş olan doğal ibaresiyle servis edilen çoğu ürünün pastörize edilmiş sütten üretildiğine, ancak yerel kasabalar ve bazı popüler turistik yerlerde pastörize edilmemiş sütlerin kullanıldığına ve bunların uzun süre beklemek zorunda kalabildiğine dikkat çekti.
Salata
Dışarıda salata tüketmek masum gibi görünebilir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise bunun tam tersini söylüyor. Yapılan çalışmalarda çok sayıda restoranın diğer müşterilerden kalan yeşil yapraklı sebzeleri ve marul gibi malzemeleri tekrar servis ettikleri kanıtlanmış. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ayrıca dışarıda tüketilen salataların yeterince iyi yıkanmadığını ve kısa sürede toplu su havuzlarında yıkanarak daha fazla enfeksiyon riski oluşturduğuna dikkat çekti.
Kırmızı ve Beyaz Et
Dışarıda en fazla tüketilen yiyeceklerin başında kırmızı et ve beyaz et ürünleri listenin başında yer almakta. Yine Dünya Sağlık Örgütü ve FDA tarafından yapılan uyarılar dikkate alındığında, dışarıda tüketilecek olan et ve et ürünlerinin mutlaka iyi pişmiş olması önerilmekte. Bunun sebebi olarak DSÖ ve FDA tarafından pişmemiş veya az pişmiş et ve et ürünlerinin iki kat daha fazla zehirleyici olabilecek patojenler ve organizmalar içerdiğini tespit etmesi.
Açık Büfe Yemekler
FDA, açık büfe yemeklerin uzun saatler insanların tüketimine hazır olarak bırakıldığını ve sıcaklık, hijyen ve çeşitli kontrollerin yapılmadığını bildiriyor. Açık büfe yemeklerin çok sık temas ve havadan yayılabilecek patojenler açısından en riskli ürünler olduğu, bu ürünlerin tüketiminden kaçınılması öneriliyor.