weather
30°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AÇIK
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Sağlık Dışarıda Asla Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Dışarıda Asla Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Çoğu zaman iş çıkışı veya keyifli bir günün sonunda dışarıda yemek yemek rahatlatıcı ve keyifli olabiliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise dışarıda tüketilecek gıdaları seçerken özellikle dikkatli olunmasını öneriyor.

Dışarıda Asla Yenmemesi Gereken Yiyecekler
Okunma Süresi: 3 dk

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) her yıl milyonlarca insanın yetersiz gıda hijyeni ve taşıma-saklama koşullarındaki hatalar nedeniyle zehirlendiğini bildiriyor. Bazı gıda zehirlenmelerinden kaçınmak mümkün olsa da çoğu zaman bu sağlıksız durumdan kaçınmak mümkün olmuyor.

Çoğu gıdanın çok kolay bozulmadığını ancak bazı gıdaların özellikle hatalı servis sonucunda da bozulabildiğini belirten FDA, dışarıda tüketilen yemekler konusunda seçici olmanın önemine vurgu yapmakta.

'Doğal Sütlü' Ürünlerin Tüketimine Dikkat!

FDA'ya göre dışarıda bazı restoranlar tarafından dikkat çekmek amacıyla ve bazıları tarafından ise fiyatı daha sağlıklı olduğu düşünülerek 'doğal sütlü' diye servis edilen ürünlerin en tehlikeli ürünlerin başında yer aldığı açıklandı. FDA, pastörize edilmemiş olan süt ve süt ürünlerinin (dondurma, sütlü tatlılar...) pastörize edilmiş olan süt ürünlerine göre 150 kat daha fazla hastalık yapıcı olduğunu açıkladı. 

FDA, pastörize edilmemiş olan doğal ibaresiyle servis edilen çoğu ürünün pastörize edilmiş sütten üretildiğine, ancak yerel kasabalar ve bazı popüler turistik yerlerde pastörize edilmemiş sütlerin kullanıldığına ve bunların uzun süre beklemek zorunda kalabildiğine dikkat çekti.

Salata

Dışarıda salata tüketmek masum gibi görünebilir.  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise bunun tam tersini söylüyor. Yapılan çalışmalarda çok sayıda restoranın diğer müşterilerden kalan yeşil yapraklı sebzeleri ve marul gibi malzemeleri tekrar servis ettikleri kanıtlanmış. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ayrıca dışarıda tüketilen salataların yeterince iyi yıkanmadığını ve kısa sürede toplu su havuzlarında yıkanarak daha fazla enfeksiyon riski oluşturduğuna dikkat çekti.

Kırmızı ve Beyaz Et

Dışarıda en fazla tüketilen yiyeceklerin başında kırmızı et ve beyaz et ürünleri listenin başında yer almakta. Yine Dünya Sağlık Örgütü ve FDA tarafından yapılan uyarılar dikkate alındığında, dışarıda tüketilecek olan et ve et ürünlerinin mutlaka iyi pişmiş olması önerilmekte. Bunun sebebi olarak DSÖ ve FDA tarafından pişmemiş veya az pişmiş et ve et ürünlerinin iki kat daha fazla zehirleyici olabilecek patojenler ve organizmalar içerdiğini tespit etmesi.

Açık Büfe Yemekler

FDA, açık büfe yemeklerin uzun saatler insanların tüketimine hazır olarak bırakıldığını ve sıcaklık, hijyen ve çeşitli kontrollerin yapılmadığını bildiriyor. Açık büfe yemeklerin çok sık temas ve havadan yayılabilecek patojenler açısından en riskli ürünler olduğu, bu ürünlerin tüketiminden kaçınılması öneriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Vurarak Seçmek Çözüm Değil: Doğru Karpuzu Seçmenin Kolay Yolları

Vurarak Seçmek Çözüm Değil: Doğru Karpuzu Seçmenin Kolay Yolları