Fethullah Gülen, 27 Nisan 1941 tarihinde Erzurum'un Pasinler ilçesinde dünyaya geldi. 1951 yılında hafız oldu ve din eğitimi almaya başladı. Gençlik yıllarında, ABD'nin desteğiyle kurulan Komünizmle Mücadele Derneği'nin Erzurum yapılanmasında görev aldı. Bu yıllar, Gülen'in siyasal İslam ve sağ görüşle olan ilişkilerinin başlangıcı oldu.
1980 Askeri Darbesi ve Gülen’in Etkisi
Fethullah Gülen, 1980 Darbesi sonrasında hakkında çıkarılan yakalama emrine rağmen hapse atılmadı. İstanbul’da vaazlar vermeye devam eden Gülen, bu dönemde Türkiye’nin çeşitli sağ siyasetçileri ile ilişkiler kurdu. 1990'lı yıllarda Gülen Cemaati, emniyet, yargı ve orduda kadrolaşmaya başladı.
AKP ve Gülen İttifakı
2002 yılında AKP'nin iktidara gelmesi, Gülen için yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Fethullah Gülen Cemaati, AKP ile ittifak kurarak devletteki kadrolaşma süreçlerini hızlandırdı. Eğitim ve medya alanında büyüme sağlayan cemaat, Türkçe Olimpiyatları ile uluslararası alanda etki kazandı.
17-25 Aralık Süreci ve AKP-Cemaat Çatışması
Gülen Cemaati ve AKP arasındaki ittifak, 2013 yılında dershanelerin kapatılma girişimi ile sona erdi. 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları bu çatışmayı gün yüzüne çıkarırken, Fethullah Gülen'in Türkiye’deki etkisi azalmaya başladı. 2016 yılındaki 15 Temmuz Darbe Girişimi ise Gülen yapılanmasının nihai çöküşüne neden oldu.
Fethullah Gülen'in Ölümü
15 Temmuz'dan sonra büyük ölçüde yalnızlaşan Fethullah Gülen, 21 Ekim 2024 tarihinde ABD'de öldü. Gülen’in ölüm haberi, FETÖ'nün yayın organları tarafından kamuoyuna duyuruldu.
Fethullah Gülen, Türkiye'de devleti ele geçirme amacıyla hareket eden FETÖ'nün lideriydi. Gülen'in yaşamı ve ölümü, Türkiye tarihindeki önemli olaylarla şekillendi.