Türkiye’de artan enflasyon ve ekonomik koşullar, temel hizmetlerde olduğu gibi internet faturalarını da fahiş şekilde etkiledi. Özellikle son dönemlerde yapılan zamlarla birlikte bir ailenin iletişim masrafları neredeyse üç katına çıkmış durumda. İnternet hizmetleri, düşük hız ve yüksek maliyet ile vatandaşlara sunulurken, küresel sıralamalarda Türkiye, internet hızında oldukça gerilerde kalıyor.
İNTERNET HİZMETLERİ NEDEN BU KADAR PAHALI?
Son zamanlarda sabit geniş bant ve mobil internet hizmet sağlayıcıları, zam üstüne zam yaparak kullanıcıların cebini yakıyor. Speedtest Küresel Endeksi'ne göre, Türkiye’de internet hızı dünya sıralamasında oldukça düşük. Sabit geniş bant internet hızında Türkiye, 161 ülke arasında ancak 106. sırada yer alıyor. Üstelik bu hizmete erişmek için ödenen ücret oldukça yüksek; 100 Mbps internet kullanımı için ortalama 483 TL ödeniyor. Aynı hizmetin Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde hem çok daha hızlı hem de fiyat açısından daha makul olduğu biliniyor.
İLETİŞİM GİDERLERİ 3-4 kat arttı
Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin iletişim masrafları geçen yıla kıyasla neredeyse üç katına çıkmış durumda. 2023 yılında bir ailenin ortalama aylık iletişim maliyeti 750 TL civarındayken, 2024'te bu rakam 2.000- 2.500 TL’ye fırladı. Bu durum, sadece internet hizmetleri değil, aynı zamanda mobil abonelikler ve sabit hat hizmetlerinin de büyük zamlar gördüğünü ortaya koyuyor. Geçen yıl aylık ücreti 70 TL olan hatlar şimdi 300 TL'ye çıktı.
bizde internet çok hızlı değil
Türkiye, internet hızı konusunda gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde kalıyor. Ortalama internet hızı dünya genelinde 85 Mbps iken, Türkiye’de bu rakam sabit geniş bant için 42.90 Mbps seviyelerinde. Mobil internet hızında ise durum pek farklı değil. 111 ülke arasında ancak 58. sırada yer alan Türkiye'de hız çok yüksek değil. Türkiye'de internet hizmetleri hem yavaş hem de pahalı. Vatandaşlar, ekonomik koşulların ve enflasyonun getirdiği bu zamlar karşısında büyük bir yük altına girmiş durumda.