Yasa teklifi, emekli maaşlarını artırmanın yanı sıra birçok vergi düzenlemesi ve usulsüzlük cezası düzenlemesi içeriyor. En dikkat çekici değişikliklerden biri, en düşük emekli aylığının 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye yükseltilmesi oldu.
En Düşük Emekli Aylığı Yükseliyor
Yeni düzenlemeyle, en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL'ye çıkarılacak. Bu değişiklikle birlikte, yaklaşık 3,7 milyon kişinin maaşı artacak. Emekli aylıklarının Ağustos ayında artırılmış şekilde ödenmesi planlanıyor ve Temmuz ayı için 2 bin 500 TL'lik fark ödemesi yapılacak. Bu düzenlemenin bütçeye maliyeti ise 33,2 milyar TL olarak öngörülüyor.
Vergi Artışları ve Yeni Düzenlemeler
Yasa teklifi, birçok vergi düzenlemesini de kapsıyor. Yurt dışı çıkış harcı 150 TL'den 500 TL'ye yükseltilirken, bu harç bedeli her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Küresel şirketlerin Türkiye'deki faaliyetlerinden elde ettikleri kârlar üzerinden yüzde 15'lik asgari kurumlar vergisi alınacak. Kamu-özel işbirliği şirketlerinden alınacak vergi ise yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılacak.
Kayıt Dışılıkla Mücadelede Sert Önlemler
Kayıt dışı faaliyetlerle mücadelede önemli adımlar atılacak. Serbest meslek kazançları ve ticari kazançlar yönünden yılın belirli zamanlarında hasılat tespiti yapılacak ve beyanlarla uyumsuzluk gösterenler cezalandırılacak. Kayıt dışı faaliyet gösterenlere kesilecek vergi ziyaı cezası artırılacak ve özel usulsüzlük cezaları da üç katına çıkarılacak. Ayrıca, başkasına ait kredi kartı ve POS cihazının kullanımında ceza tutarları artırılacak.
Elektronik Ticarette Vergi Düzenlemeleri
Elektronik ticaret pazar yerlerinde hizmet sağlayıcılarına yapılan ödemeler vergi tevkifatına dahil edilecek. Cumhurbaşkanına, vergi kesintisi oranlarını belirleme yetkisi verilecek ve sektörel düzenlemeler yapılacak.
KDV İstisnaları ve İndirimler
Ticari olmayan gezi, eğlence ve spor faaliyetlerinde kullanılan deniz taşıma araçlarına verilen KDV istisnası ve indirimi kaldırılacak. Yabancı devlet kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak deprem yardımlarına ise KDV istisnası sağlanacak.
Tütün ve Sigorta Düzenlemeleri
Tütün mamullerinden alınan asgari maktu vergi tutarındaki sınırlamalar kaldırılacak ve birim ambalaj başına alınacak asgari maktu vergi tutarı belirli bir seviyeye çıkarılacak. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 olarak belirlenecek, Cumhurbaşkanına bu oranı değiştirme yetkisi verilecek.