weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi IMF Nedir IMF Ne Yapar?

IMF Nedir IMF Ne Yapar?

Uluslararası Para Fonu (IMF), global finansal istikrarı sağlamak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, istihdam artışı, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve yoksulluğun azaltılmasını desteklemek amacıyla çalışan ve 189 üye ülkeden oluşan uluslararası bir örgüttür.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
IMF Nedir IMF Ne Yapar?
Okunma Süresi: 2 dk

Uluslararası Para Fonu (IMF), global finansal istikrarı sağlamak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, istihdam artışı, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve yoksulluğun azaltılmasını desteklemek amacıyla çalışan ve 189 üye ülkeden oluşan uluslararası bir örgüttür.

IMF’in Kuruluşu

IMF, 1944'te ABD'nin New Hampshire eyaletindeki Bretton Woods kasabasında düzenlenen konferansta 44 üye ülkenin temsilcileri tarafından döviz kurlarının izlenmesi, kur istikrarının sağlanması gibi konularda uluslararası ekonomik işbirliği çerçevesi oluşturmak üzere kurulmuştur. Resmi olarak Aralık 1945'te 29 üye ülkenin kuruluş sözleşmesini imzalamasıyla kuruldu.

IMF’nin Görevleri

IMF, uluslararası para sistemini ve üye ülkelerin ekonomik ve finansal politikalarını izleyerek, ekonomik ve finansal istikrarı tehdit eden risklere işaret eder, cari açık sorunları yaşayan ülkelere destek verir ve ekonomik büyüme ile istihdam yaratılmasına yardımcı olur.

IMF’nin Amaçları

IMF’nin temel amacı, döviz kurları ve uluslararası ödeme sistemlerinden oluşan uluslararası para sisteminin istikrarlı ve sorunsuz çalışmasını sağlamaktır.

IMF’nin finansal kaynağı, üye ülkelerin ödediği kota abonelikleri sistemine göre belirlenen üyelik aidatlarından oluşur. Üye ülkelerin dünya ekonomisindeki ağırlığına göre SDR cinsinden hesaplanan kotalar, ülkelerin IMF’ye ödeyeceği azami aidat tutarını, oy hakkını ve IMF’ten alabileceği kredi tutarını belirler.

IMF Üyeleri ve İlişkileri

IMF’in üye sayısı bugün 189’a yükselmiştir. Türkiye, 1961 – 2008 arasında IMF ile toplam 19 stand-by kredi anlaşması imzaladı ve bu süreçte IMF, Türkiye’ye toplam 50 milyar dolar kredi verdi.

IMF Kota Sistemi ve Borç Verme Şartları

IMF’e üye ülkeler, ekonomik büyüklüklerine göre belirlenen kota abonelikleri ile katkıda bulunurlar. IMF’ten kredi almak isteyen ülkeler, ekonomik politikaları düzenlemeyi kabul ederler ve IMF destekli programların uygulanmasını sağlamak için belirlenen politikaları uygulama şartına bağlıdır.

Uluslararası Para Fonu (IMF), 190 üye ülkesinin sürdürülebilir büyüme ve refahını sağlamak için çalışır. Ekonomik politikaları destekleyerek finansal istikrarı ve para birliğini teşvik eder, bu da üretkenliği, iş yaratımını ve ekonomik refahı artırmak için hayati öneme sahiptir. IMF, üye ülkeleri tarafından yönetilir ve bu ülkelere karşı sorumludur.

IMF'nin üç temel görevi vardır: uluslararası para birliğini ilerletmek, ticaretin ve ekonomik büyümenin genişlemesini teşvik etmek ve refahı zarar verecek politikalardan kaçınmaya yönlendirmek. Bu görevleri yerine getirmek için, IMF üye ülkeleri birbirleriyle ve diğer uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde çalışır. Bu süreçte, küresel ekonomik istikrarın korunması ve geliştirilmesi için ortak hedefler doğrultusunda hareket edilir.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
HONOR MagicBook X 16 Pro 2024

HONOR MagicBook X 16 Pro 2024