weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Hazine Ve Maliye Bakanlığı’ndan Yeni Düzenleme: Gelir-Hasılat Farkı %20'yi Aşanlar İzahata Çağrılacak

Hazine Ve Maliye Bakanlığı’ndan Yeni Düzenleme: Gelir-Hasılat Farkı %20'yi Aşanlar İzahata Çağrılacak

Gelir ve hasılat farkı %20'yi aşan mükellefler izahata çağrılıyor! Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu düzenleme ile vergi güvenliğini sağlarken, çalışanlara ücret istisnası ve hisse senedi teşviki gibi yenilikler de getiriyor.

Hazine Ve Maliye Bakanlığı’ndan Yeni Düzenleme: Gelir-Hasılat Farkı %20'yi Aşanlar İzahata Çağrılacak
Okunma Süresi: 3 dk

Gelir ve hasılat farkı %20'yi aşan mükellefler izahata çağrılıyor! Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu düzenleme ile vergi güvenliğini sağlarken, çalışanlara ücret istisnası ve hisse senedi teşviki gibi yenilikler de getiriyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, beyan edilen gelir ile gerçek hasılat arasında %20'den fazla fark bulunan mükelleflerin izahata çağrılacağını duyurdu. Bu kapsamda yapılan yeni düzenlemelerle, çalışanlara yönelik hisse senedi teşviki ve ücret istisnaları gibi vergi avantajları da sağlanacak.

YENİ ÜCRET İSTİSNASI NELER GETİRİYOR?

Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği'ne göre, hizmet erbabı olarak çalışanlar, belirli koşulları sağladıkları takdirde ücret istisnası avantajından yararlanabilecekler. Bu istisna, çalışanların işverene bağlı kalma süresi ve belirlenen performans kriterlerine göre şekillenecek.

Özellikle teknogirişim şirketlerinde çalışanlar için cazip olan bu düzenlemede, çalışanlara bedelsiz ya da indirimli hisse senedi alma hakkı tanınacak. Eğer çalışanlar bu hisse senetlerini belirli süre elde tutarlarsa, elde edilen kazançlar vergiden istisna tutulacak. Ancak, hisse senetlerinin kısa sürede elden çıkarılması durumunda, kazanılan verginin tamamı veya belirli bir kısmı gecikme faizi ile geri alınacak.

HİSSE SENEDİ TEŞVİKİNİN ŞARTLARI NELER?

Bu düzenlemeden yararlanmak isteyen çalışanların işvereni, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliği taşımalı. Ayrıca verilen hisse senetlerinin değeri, çalışanın yıllık brüt ücret tutarını aşamayacak.

Çalışanların bu teşvikten yararlanabilmesi için, verilen pay senetlerinin belirli bir süre boyunca elde tutulması gerekiyor. Eğer hisse senetleri 3 yıl içinde elden çıkarılırsa, istisna edilen vergi tamamıyla geri alınacak. 4-6 yıl arasında satılması durumunda %75’i, 7-10 yıl arasında ise %25’i geri ödenecek.

GELİR VE HASILAT FARKI %20'Yİ AŞANLAR İZAHATA DAVET EDİLECEK

Vergi güvenliği adına getirilen yeni düzenlemelerle birlikte, ticari faaliyetlerde bulunan mükelleflerin gerçek hasılatları düzenli olarak denetlenecek. Eğer bir mükellefin beyan ettiği gelir ile gerçek hasılatı arasında %20’den fazla bir fark çıkarsa, bu kişi izahata çağrılacak. Bu süreçte yapılan risk analizleri ve sistem kayıtları dikkate alınacak.

Yoklama yapılacak mükellefler için belirlenen kriterler arasında beyan edilen gelir ile yapılan harcamalar arasındaki uyumsuzluklar da göz önünde bulundurulacak. Özellikle restoran işletmecileri, kuyumcular, kuaförler, diş hekimleri gibi çeşitli hizmet sektörü çalışanları bu denetimlerin kapsamına girecek.

YOKLAMALAR NASIL YAPILACAK?

Yeni düzenlemeye göre, mükelleflerin günlük hasılat tutarları düzenli aralıklarla denetlenecek. Bir ay içinde en az 3 kez yapılacak bu yoklamalar, bir takvim yılında en az 12 defa gerçekleştirilecek. Ortalama günlük hasılat tutarları üzerinden yıllık hesaplamalar yapılarak, mükelleflerin beyan ettikleri gelir ile karşılaştırmalar yapılacak.

Eğer bu denetimler sonucunda hasılat farkı %20’den fazla çıkarsa, mükellef izaha davet edilecek ve farkın nedeni sorgulanacak.

Restoran işletmecileri, kuaförler, diş hekimleri, turizm sektöründe su sporları faaliyeti gösterenler ve daha pek çok farklı sektörden işletmeler bu denetimlerin kapsamına girecek.

Yeni düzenlemeler, özellikle gelir ve hasılat uyumsuzluğu yaşanma potansiyeli bulunan sektörleri hedef alıyor. Restoran işletmecileri, kuyumcular, güzellik salonları, plastik cerrahi ve estetik klinikleri, kuaförler, diş hekimleri, motorlu araç bakım servisleri bu düzenlemeden etkilenecek.

Bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin günlük hasılat tespitleri sıkı denetimler altında olacak ve gelir beyanları ile karşılaştırılacak.

Sonuç olarak, bu düzenleme hem çalışanlara yönelik ücret istisnası ve hisse senedi teşviki gibi yenilikleri içerirken, mükelleflerin gelir ve hasılat farklarını düzenli olarak denetleyen bir vergi güvenlik müessesesi de oluşturuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dengeyi Kaybetti, Hayatını Kaybetti: Kayseri'de Talihsiz Bir Kaza

Dengeyi Kaybetti, Hayatını Kaybetti: Kayseri'de Talihsiz Bir Kaza