weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Altın, Yastık Altından Çıkıyor

Altın, Yastık Altından Çıkıyor

Uzun yıllardır ekonomiye kazandırılamayan yastık altı altınlar, bu yılın Ocak ayında dikkate değer bir düşüş yaşadı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Altın, Yastık Altından Çıkıyor
Okunma Süresi: 2 dk

Yastık Altındaki Değişim

QNB Finansbank ekonomistlerinin analizlerine göre, Ocak ayında yastık altı altın stoklarında 1.1 milyar dolarlık bir azalma gözlemlendi. Bu durum, Türkiye ekonomisinde zor zamanlarda sıklıkla gündeme gelen, ancak ekonomiye entegre edilemeyen altın varlıklarında önemli bir dönüşümün işaretçisi olarak değerlendiriliyor.

Altın Stoklarındaki Dalgalanmalar

QNB Finansbank'ın detaylı çalışmaları, Mayıs 2022'den Eylül 2023'e kadar yastık altı altın stoklarının 45 milyar dolar arttığını gösteriyor. Ancak 2023'ün son çeyreğinde bu artış hızı yavaşladı ve Ocak 2024'te ilk kez 1.1 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı. Ekonomistler, bu gelişmenin, daha önce yastık altına saklanan altın yatırımlarının, istikrarı hedefleyen politikalar sayesinde finansal sisteme geri dönmeye başladığını gösterdiğini belirtiyor.

Türkiye'deki Altın Rezervleri

QNB Finansbank ekonomistleri Erkin Işık, Deniz Çiçek ve Kaan Özçelikkale'nin raporuna göre, Türkiye'de büyük bir kısmı yastık altında tutulan önemli miktarda altın yatırımı bulunuyor. Resmi veri olmamakla birlikte, dış ticaret ve yerel üretim verileri kullanılarak yapılan tahminlere göre, Türkiye'nin toplam altın stoku Ocak sonu itibarıyla 5.096 ton, yani yaklaşık 333 milyar dolar olarak hesaplandı.

Artış ve Düşüş Döngüsü

1992'den bu yana yapılan hesaplamalara göre, 2007 yılına kadar altın yatırımlarında sürekli bir artış trendi gözlemlendi. Ancak sonrasında, iç piyasada dolarizasyona karşı bir eğilimle birlikte, altın yatırımlarındaki artış durdu. 2017'den itibaren altın ihracatının azalması ve dolarizasyon eğiliminin güçlenmesiyle iç piyasadaki altın stoku tekrar artmaya başladı.

Finansal Sisteme Dönüş

Son 10 yılda, bu yatırımları finans sistemine çekmek için birçok girişimde bulunuldu. TCMB'nin altın karşılığı swap imkanı, Hazine'nin altına endeksli tahvil ve kira sertifikası ihraçları gibi düzenlemeler, bankalardaki değerli maden hesaplarının geçen sene Nisan ayında 527 ton seviyesine ulaşmasını sağladı. Ancak, Ocak 2024 itibarıyla bu bakiye 473 tona düştü.

Aralık 2023'te Türkiye'nin altın ithalatı, bir önceki aya göre düşüş göstererek 16.1 ton oldu. Yıl genelinde ise altın ithalatı 318.978,6 kilograma ulaştı. Gümüş ithalatı da Aralık ayında 122.787,7 kilogram olarak gerçekleşti, bu da önceki aylara göre bir değişim gösteriyor."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fatih Karahan Yılın İlk Enflasyon Raporunu Açıkladı

Fatih Karahan Yılın İlk Enflasyon Raporunu Açıkladı