Türkiye ile Japonya, afet yönetiminde güçlerini birleştirerek gelecekteki riskleri minimize etmeyi hedefliyor. Türkiye-Japonya Afet Yönetimi Ortak Semineri kapsamında, İstanbul’da gerçekleştirilen etkinlikte AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) Başkanı Okay Memiş önemli açıklamalarda bulundu. Bu seminerin, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümüne denk gelmesi ise ayrı bir anlam taşıyor. Afet risklerinden korunma ve yeni eğilimlerin paylaşılması adına önemli konular ele alınırken, Memiş özellikle 6 Şubat depremleri sonrasında gerçekleştirilen operasyonların detaylarını paylaştı.
DÜNYANIN EN BÜYÜK AFET TAHLİYE OPERASYONU
Memiş, Türkiye'nin son yaşadığı büyük depremin ardından dünyadaki en büyük tahliye operasyonunu gerçekleştirdiğini vurguladı. “Birkaç gün içinde 3,5 milyon insanı deprem bölgesi dışına, 280 bin personeli deprem bölgesine transfer ettik. Dost ülkelerle el ele vererek bu felaketin üstesinden gelmek için çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullanan Memiş, Türkiye’nin dost ülkelerle işbirliği içinde hareket ettiğini belirtti.
Bunun yanı sıra, bölgeye 1 milyon çadır sevk edilip 350 AFAD çadır kenti kurulurken, 3,7 milyon afetzedeye acil barınma sağlandığı bilgisini verdi. Ayrıca, 420’yi aşkın AFAD konteyner kentinde yaklaşık 700 bin afetzedenin yerleştirildiğini belirtti.
TARİHİN EN BÜYÜK KALICI KONUT PROJESİ
Memiş, afet sonrası yapılan iyileştirme çalışmaları kapsamında 101 binden fazla konutun kura ve anahtar teslim törenlerinin gerçekleştirildiğini dile getirdi. "Tarihin en büyük kalıcı konut projesini hayata geçirdik" diyerek, Türkiye’nin afet sonrası en büyük yeniden imar ve ihya operasyonunu başarıyla yürüttüğüne dikkat çekti.
Bu kapsamda 62 milyar TL nakdi yardım ödenirken, 68 gün içerisinde yıkılan ve acil yıkılacak tüm binaların enkazı kaldırıldı. Şu anda şehirlerin ve köylerin yeniden imarı için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.