Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ın Yemen'de gerçekleştirdikleri askeri harekatlara karşı çıkarak, BMGK) ivedilikle toplanmasını istedi. Bu talep, ABD ve İngiltere'nin Kızıldeniz'deki artan gerilim sonrası Yemen'de Husi güçlerine karşı yürüttükleri kara ve deniz saldırılarının ardından geldi. Bu saldırılar, özellikle başkent Sana olmak üzere Yemen'in birçok şehrini büyük bir yıkıma uğrattı.
RUSYA : BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL KONSEYİ TOPLANMALI
Rusya'nın Birleşmiş Milletler'deki Daimi Temsilciliği, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, BMGK'nin 12 Ocak'ta acil bir toplantı yapılması çağrısında bulunduğunu belirtti. Bu çağrı, Husilerin İsrail'in Gazze'ye saldırılarına yanıt olarak ticari gemilere yönelik eylemleri sonucu ortaya çıktı. Bu eylemler, birçok denizcilik şirketinin Kızıldeniz'deki faaliyetlerini askıya almasına yol açtı.
Pentagon, 6 Aralık 2023'te, Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı bir "Deniz Görev Gücü" oluşturulması için uluslararası düzeyde görüşmeler yapıldığını duyurdu. 18 Aralık'ta ise çok uluslu "Refah Muhafızı Operasyonu"nun başlatıldığı açıklandı. Husilerin bu saldırıları, Süveyş Kanalı üzerinden geçen küresel ticaretin yaklaşık %12'sini riske atarken, Kızıldeniz'deki ticari gemilere yapılan saldırılar ve şirketlerin aldığı önlemler, dünya ekonomisinde yeni bir "tedarik zinciri krizi" oluşabileceği endişelerini yükseltti.
ABD ve İngiltere orduları, Kızıldeniz'deki saldırılara yanıt olarak Yemen'deki Husi hedeflerine hava saldırıları ve Tomahawk füzeleriyle karşılık verdi. Bu saldırılarda en az 12 Husi hedefi vuruldu ve Yemen'in Sana, Hudeyde ve Taiz şehirlerinde patlama sesleri yankılandı. ABD Başkanı Biden, bu operasyonla ilgili olarak, "Bugün, verdiğim emirle, ABD askeri güçleri, Yemen'deki Husi isyancıların kullandığı bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi" şeklinde bir açıklama yaptı.