Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ bölgesindeki Ermeni silahlı güçlerin, son birkaç ay içerisinde Azerbaycan ordusunun mevzilerine düzenli saldırılarda bulunarak, arazilere mayın döşemeye devam etmelerinin ve istihkam çalışmalarını sürdürmelerinin gerilimi artırdığı vurgulandı. Ermeni güçlerinin, personel, zırhlı araçlar, topçu teçhizatları ve diğer araçlarla mevzilerini güçlendirdikleri, birimlerini yüksek seviyede savaşa hazır hale getirdikleri, takviye birimler kurdukları, Azerbaycan ordusuna karşı istihbarat faaliyetlerini artırdıkları ve temizlenen arazilere yeniden mayın döşedikleri tespit edildi.
Açıklamada, Ermeni güçlerinin Hocavent ilinde Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yoluna yerleştirdiği mayınların patlaması sonucu sivil ve polis kayıplarının yaşandığı hatırlatıldı. Karabağ'daki sivillerin güvenli bir şekilde tahliye edilmesi amacıyla Laçın yolu ve diğer bölgelerde insani koridorlar oluşturulduğu belirtildi.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ise "Bölgede barışın sağlanması için yapılması gereken tek şey, Ermenistan güçlerinin Karabağ'dan tamamen geri çekilmesidir. Karabağ'da var olan ayrılıkçı rejimin sona erdirilmesi olmadan, barışın tesis edilmesi mümkün değildir." ifadelerini kullandı.
Ermenistan ve Rusya'dan Açıklama
Ermenistan Savunma Bakanlığı, Bakü'deki Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeni taraftarı ayrılıkçılara doğru "yerel terörle mücadele operasyonunu başlattığını" açıkladıktan sonra, Azerbaycan sınırındaki durumun istikrarlı olduğunu bildirdi. Ermenistan, "Bölgede askerlerimiz bulunmuyor" açıklamasını yaparken, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Rusya, bu konuda Azerbaycan ile de temas halindedir. Yakın bir zamanda bir açıklama yapmayı planlıyoruz. Karabağ'da yaşanan gerginlikten endişe duyuyor ve taraflara kan dökülmesini sona erdirmeleri çağrısında bulunuyoruz." dedi.
Ermenistan Azerbaycan Çatışmasında Türkiye’nin Tutumu Ne?
İngiliz haber ajansı Reuters'ın " son dakika" ifadesiyle aktardığı habere göre, Azerbaycan Savunma Bakanı, Türk mevkidaşıyla bir telefon görüşmesi yaptı. Azerbaycan’ın yaptığı açıklamada, Zakir Gasanov'un mevkidaşı Yaşar Güler'e Karabağ’daki mücadele stratejilerinden bahsettiği söylendi.
Ateşkes konusunda arabulucu rolü üstlenen Rusya ise son gerilimle ilgili olarak her iki ülke ile de irtibat halinde olduğunu duyurdu. Rusya’nın Dışişleri Bakanlığı’na ait Sözcüsü Maria Zaharova, mevcut durumun kaygı verici olduğunu belirterek, Rus barış gücünün Karabağ'daki görevini devam ettireceğini vurguladı. Zaharova, " Rusya, çatışmanın taraflarını kan dökülmesini sonlandırmaya, askeri eylemleri hızla sona erdirmeye ve siyasi-diplomatik bir çözüm bulma yönünde ısrarla çağrı yapıyor." dedi.
Azerbaycan Ermenistan Olayı Neye Dayanıyor?
Azerbaycan ve Ermenistan çatışmasının başlangıcı yirminci yüzyılın başlarına uzanmaktadır. Sovyetler Birliği döneminde, Josef Stalin, Azerbaycan topraklarında bulunan Dağlık Karabağ'ı Ermenistan'ın özerk bir bölgesi haline getirme kararı almış ve bu amaçla bölgeye birçok Ermeni yerleştirmiştir. Bu politika, 1990'ların sonlarında kanlı bir şekilde sonuçlanmıştır.
Sovyetler Birliği'nin çöküşü sürecinde, Ermeniler, bölgenin Sovyet Ermenistan'a devredilmesi taleplerini dile getirmişlerdir. İki toplum arasındaki bu anlaşmazlık, 1990'ların başlarında büyük bir çatışmaya ve ardından geniş çaplı bir savaşa dönüşmüştür. Ermeniler, Rusya'nın da desteğini alarak 1991'de Hankendi'yi, 1992'de Şuşa ve Hocalı'yı da işgal etmiştir. Daha sonra Hocavend ,Laçın, Ağdere ve Kelbecer bölgelerini ele geçirmişlerdir. 1993'te ise Ağdam'a girmişlerdir. Bu süreçte Ermeniler, Azerbaycan Türklerine yönelik katliamlar gerçekleştirmiş ve Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal etmiştir. Bu süreçte yaklaşık 1 milyon Azerbaycan vatandaşı da yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalmıştır.
2020 yılında, 6 hafta süren bir savaş yaşanmış ve Rusya'nın arabuluculuk yapmasıyla birlikte bir ateşkes anlaşması sağlanmıştır. Dağlık Karabağ'da çoğunluğu Ermeni olan bir nüfus yaşamaktadır. Son olarak, 13 Eylül 2022 tarihinde yine aynı yerde çıkan çatışmalarda Ermenistan'da 49, Azerbaycan'da ise 50 askerin hayatını kaybettiği bildirilmiştir.