Safranbolu Belediyesi, Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Konfederasyonu ve Karabük Dernekler Federasyonu işbirliğiyle Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kentsel Dönüşüm, Markalaşma, Karabük ve Çevresi Deprem Afet Zirvesi" adlı programda konuşan Prof. Dr. Görür, Karabük fayının jeolojik özelliklerinin araştırılması gerektiğini ifade etti.
Tarihte Karabük fayında hiç deprem kaydedilmediğini belirten Görür, "Bu da bir talihsizlik. Deprem olsa belki bir ipucu yakalayacağız ama aktif olduğunu biliyoruz." diye konuştu. Görür, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın her yıl 1 santimetre kaydığını hatırlatarak şunları söyledi:
''500 yılda 5 metre kayma oluyor. 5 metrelik bir kayma sonucunda da 7 ve üzeri deprem çıkabilir. 1513 yılında orada bir deprem olmuş, üzerine 500 yıl ekleyin, bugünlere denk geliyor. Bilim insanları bu fayın periyodunun bittiğini, patlama zamanının geldiğini düşünüyor. Biz de öyle düşünüyoruz."
Görür Karabük fayı ile ilgili olarak şöyle dedi: "Karabük fayını tanımıyorum. Karabük, Türkiye'nin deprem açısından nispeten güvenli bir bölgesinde ama bir de Karabük fayı var. Bu fayın özelliklerini tanımıyoruz. Ne zaman deprem çıkaracağını bilmiyoruz. Deprem çıkarırsa 7'ye kadar varan bir deprem çıkarabilir. Bu yüzden yerel yönetimin bu fayı jeolojik ve jeofizik açıdan detaylı bir şekilde inceletmesi gerekir." Prof. Dr. Görür, kentlerin depreme dayanıklı hale getirilmesi, yerel yöneticilerin deprem konusunda eğitim alması, vatandaşların da konuya duyarlı olması gerektiğini vurguladı.