weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Dünya ABD Yine Çin İle Uğraşmaya Başladı

ABD Yine Çin İle Uğraşmaya Başladı

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ABD Yine Çin İle Uğraşmaya Başladı
Okunma Süresi: 3 dk

ABD Çin mallarına gümrük artışı metodunu diretmeye karar verdi. Biden Çin ile rekabet edemeyince çok ucuza mal edilen Çin ürünlerine gümrük vergisi arttırma çözümünü gündeme getirdi. ABD daha önce de tehdit olarak gördüğü Çinli Huawei şirketi ile casusluk yapıyor iddiasını ortaya atarak Huawei ürünlerini satın almama konusunda AB ülkelerine baskı yapmaya çalışmıştı. "Bükemediği eli öpmeye niyeti olmayan ABD Çin'in mallarını global pazarda engelleme peşinde...

Çin'in Hamlesi Ne Olacak?

Çin de böyle bir hamleye karşı ABD ekonomisine zarar verecek adımlar atabilir. Çin'in 3.2 trilyon dolar nakit parası kasada bulunuyor.. Bu parayı manipülasyon için çok rahatça kullanabilir. Çin sanayisi her yıl 1/3 oranında büyüyor. Çalışan insan sayısı fazla ve üretime odaklı bir ekonomisi var. ABD gümrük vergilerini arttırma yoluna giderse, Çin de buna karşı olarak AB ve ABD ürünlerini 1.5 milyar nüfusu olan Çin'e sokmayabilir.

 Çin ekonomisi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olarak kabul edilir ve satın alma gücü paritesi (SAGP) ile ölçüldüğünde 2016'dan beri dünyanın en büyük ekonomisidir. Çin'in ekonomisi, kamu sektörü işletmeleri, devlete ait işletmeler (KİT'ler), karma mülkiyetli işletmelerin yanı sıra büyük yerli özel sektör ve sistemde yabancı işletmelere açıklıktan oluşur. Özel yatırım ve ihracat, Çin'deki ekonomik büyümenin ana itici güçleridir; ancak son yıllarda Çin hükümeti iç tüketimi vurgulamaktadır.

Çin, dünyanın en büyük imalat ekonomisi ve mal ihracatçısıdır. Aynı zamanda dünyanın en hızlı büyüyen tüketici pazarı ve en büyük ikinci mal ithalatçısıdır. Çin ayrıca dünyanın en büyük çok sayıda emtia tüketicisidir ve küresel metal tüketiminin yaklaşık yarısını oluşturur. Çin, hizmet ürünlerinin net ithalatçısıdır ve dünyanın en büyük ticaret ülkesidir, uluslararası ticarette önemli bir rol oynar.

2020 itibariyle, Çin dünyadaki en büyük doğrudan yabancı yatırım alıcısıydı ve aynı dönemde ikinci en büyük dışa doğru doğrudan yabancı yatırıma sahipti. Çin, toplam milyarder sayısında dünyada ikinci sıradadır ve 2018'de 3,5 milyon ile milyonerler arasında ikinci sıradaydı. Credit Suisse Group tarafından hazırlanan 2019 Küresel Zenginlik Raporu'na göre Çin, dünya nüfusunun ilk yüzde onundaki zenginlik açısından ABD'yi geride bıraktı.

Çin, 3.1 trilyon dolar değerinde dünyanın en büyük döviz rezervlerine sahiptir. Çin'in devlete ait ticari bankalarının yabancı varlıkları dahil edilirse, Çin'in rezervlerinin değeri yaklaşık 4 trilyon dolara yükselmektedir. Çin, 2007-2008 finansal krizi sırasında hafif bir ekonomik yavaşlama ile karşı karşıya kaldı ve ekonomik büyümesini yeniden kazanmasına yardımcı olan büyük bir teşvik paketi başlattı. 778 milyon işçi ile Çin işgücü, 2020 itibariyle dünyanın en büyük işgücüydü.

Çin ekonomisinin bu özellikleri, ülkenin küresel ekonomideki etkisini ve önemini göstermektedir. Çin'in ekonomik stratejileri ve politikaları, hem iç hem de dış piyasalarda büyük etkiler yaratmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sakarya Hava Durumu

Sakarya Hava Durumu