weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Bilim Haberleri Hindistan Uzay Teknolojisinde Yeteneklerini Arttırıyor

Hindistan Uzay Teknolojisinde Yeteneklerini Arttırıyor

Hindistan, ilk yeniden kullanılabilir fırlatma aracı (RLV) "Pushpak"ın başarılı bir şekilde iniş yapmasıyla uzay keşfi alanında önemli bir kilometre taşına ulaştı.

Hindistan Uzay Teknolojisinde Yeteneklerini Arttırıyor
Okunma Süresi: 3 dk

Hindistan, ilk yeniden kullanılabilir fırlatma aracı (RLV) "Pushpak"ın başarılı bir şekilde iniş yapmasıyla uzay keşfi alanında önemli bir kilometre taşına ulaştı. Bu kanatlı, SUV büyüklüğündeki roket, deneysel bir uçuş gerçekleştirdi ve Karnataka'da kusursuz bir pist inişi yaptı, Hindistan'ın sürdürülebilir uzay seyahati yolculuğunda dönüm noktası olan bir anı işaret ediyor.

Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu (ISRO) Başkanı S Somanath, görevin "mükemmel ve kesin" bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. Pushpak'ın başarılı inişi, ISRO'nun uzay teknolojisi alanında artan yeteneklerinin bir kanıtıdır ve yeniden kullanılabilir fırlatma araçlarının geliştirilmesinde yenilik yapma ve liderlik etme yeteneklerini göstermektedir. Bu başarı, sadece Hindistan'ın teknolojik gücünü sergilemekle kalmıyor, aynı zamanda gelecekte daha maliyet etkin ve çevre dostu uzay misyonları için sahneyi de hazırlıyor.

Hindistan Uzay Teknolojisinde Yeteneklerini Arttırıyor

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), yeniden kullanılabilir fırlatma aracı teknolojisi alanında önemli bir kilometre taşına ulaştığını açıkladı. Karnataka'nın Chitradurga kentindeki Aeronautical Test Range'da gerçekleştirilen RLV LEX-02 iniş deneyi, bu serinin ikincisi olarak sabah 7.10'da başarıyla tamamlandı.

Geçen yıl RLV-LEX-01 misyonunun tamamlanmasının ardından, RLV-LEX-02, yeniden kullanılabilir fırlatma aracının (RLV), bir helikopterden serbest bırakıldığı başlangıç koşullarından otonom iniş yeteneğini gösterdi. Bengaluru merkezli uzay ajansı, RLV'nin daha zorlu manevralar yaparak, hem çapraz menzil hem de aşağı menzil düzeltmeleri yaparak ve tamamen otonom bir modda pistte iniş yaparak başarı gösterdiğini belirtti.

Kanatlı araç olan Pushpak, bir Hindistan Hava Kuvvetleri Chinook helikopteri tarafından yükseltildi ve 4.5 km yükseklikten serbest bırakıldı. Pistten 4 km uzaklıkta serbest bırakıldıktan sonra Pushpak, çapraz menzil düzeltmeleriyle birlikte otonom bir şekilde piste yaklaştı ve fren paraşütü, iniş takımı frenleri ve burun tekeri yönlendirme sistemi kullanarak pistte tam olarak durdu.

ISRO, bu misyonun RLV'nin uzaydan dönüşünde yaklaşma ve yüksek hızda iniş koşullarını başarıyla simüle ettiğini belirtti. Ajans, bu ikinci misyonla, bir uzay dönüş aracının yüksek hızda otonom inişini gerçekleştirmek için gerekli olan navigasyon, kontrol sistemleri, iniş takımı ve yavaşlatma sistemleri alanlarında yerli olarak geliştirilen teknolojileri yeniden doğruladığını açıkladı.

RLV-LEX-01'de kullanılan kanatlı gövde ve tüm uçuş sistemleri, uygun sertifikasyon/onayların ardından RLV-LEX-02 misyonunda yeniden kullanıldı. Böylece, uçuş donanımı ve uçuş sistemlerinin yeniden kullanım kabiliyeti de bu misyonda gösterilmiş oldu. ISRO, RLV-LEX-01'den elde edilen gözlemlere dayanarak, hava aracı yapısının ve iniş takımının daha yüksek iniş yüklerine dayanacak şekilde güçlendirildiğini belirtti.

Misyon, Vikram Sarabhai Uzay Merkezi (VSSC), Sıvı Tahrik Sistemi Merkezi (LPSC) ve ISRO İnertial Sistemler Birimi (IISU) tarafından başarıyla tamamlandı. ISRO Başkanı S Somanath, bu karmaşık misyonun kusursuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için ekibi tebrik etti.

VSSC Direktörü Dr. S Unnikrishnan Nair, iniş deneyinin başarısı hakkında, bu tekrarlanan başarı sayesinde ISRO'nun terminal faz manevraları, iniş ve enerji yönetimini tamamen otonom bir modda ustalaştığını, bu durumun gelecek için kritik bir adım olduğunu belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Eğitimde Müfredat Değişiyor

Eğitimde Müfredat Değişiyor