Palyatif Ne Demek?
Palyatif ne demek, genellikle zorlu hastalıklarla uğraşmak zorunda olan kişi ve yakınlarının cevabını merak ettikleri bir soru olmaktadır. Palyatif, yaş gözetmeksizin sürekli sıkıntılı hastalıklar yaşayan ve hayatlarının çoğunu bu hastalıklarla geçirmek zorunda olan, devamlı mücadele içinde yaşayan kişilere yapılan özel bir bakımdır. Bu bakım sayesinde hasta ve yakınlarının hastalıktan kaynaklı olarak oluşan stres seviyesi azaltılabilir.
Palyatif Bakım Nedir?
Palyatif bakım nedir sorusunun cevabı ise çok basittir. Tedavisi zor olan hastalıklara sahip kişilere uygulanan özel bir bakımdır. Bu bakımları yaptırmak için özel olarak görevlendirilen kişi ve merkezler söz konusudur. Palyatif bakımdaki amaç, hastanın tedavisi zor olan hastalığında verdiği mücadeleden kaynaklı olarak ortaya çıkan psikolojik travma ve stresinin önüne geçmek ya da azaltmaktır. Palyatif bakım nedir diye merak edenler farklı kaynaklardan da detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu bakım sayesinde hasta, en azında psikolojik olarak kendini iyi hissetme ve hastalığın tedavi sürecini olumlu etkilemektedir. Aynı zamanda hasta yakınlarında da oluşan gerilimin azalmasını sağlamaktadır.
Palyatif Bölümünde Hangi Hastalar Yatar?
Palyatif bakıma muhtaç hastaların hepsi (eğer aile bunu uygun gördüyse) palyatif bölümünde yatmaktadırlar. Palyatif bölümünde hangi hastalar yatar sorusunun cevabı ise şöyledir;
l Parkinson
l Kanser
l Demans
l Akciğer rahatsızlıklarına sahip olan kişiler
l Diğer ciddi hastalıklar
Bu hastalıklarla mücadele eden herkes bu özel bölümde rehabilitasyon benzeri bir bakım görürler. Palyatif bölümünde hangi hastalar yatar diye soranlar benzer rahatsızlıkları olan kişilerden de örnek alabilirler. Bu bakım genellikle uzun vadeli bir işlemdir. Tedavisi zorlu olan hastaların yıllarca palyatif bakım yaptırdığı bilinir. Belli bir hastalığın tedavisinde kullanılmayan ve yaşam boyunca etki eden tüm hastalıklar için bu bakım uygulanabilir. Teşhisin konulduğu andan itibaren tedavi bitimine kadar da sürebilir.