weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Bilgi Bankası İstirahat Raporlarında Güncel Değişiklikler ve Önemli Detaylar

İstirahat Raporlarında Güncel Değişiklikler ve Önemli Detaylar

Son dönemde yapılan SGK düzenlemeleriyle birlikte çalışanların ve memurların istirahat raporu alması ve rapor süreleriyle ilgili önemli değişiklikler yapıldı. İstirahat raporları hem işçilerin hem de devlet memurlarının çalışma koşullarını doğrudan etkileyen bir konu olduğu için detaylı bir şekilde bilinmesi gereken hususlar içeriyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İstirahat Raporlarında Güncel Değişiklikler ve Önemli Detaylar
Okunma Süresi: 3 dk

Son dönemde yapılan SGK düzenlemeleriyle birlikte çalışanların ve memurların istirahat raporu alması ve rapor süreleriyle ilgili önemli değişiklikler yapıldı. İstirahat raporları hem işçilerin hem de devlet memurlarının çalışma koşullarını doğrudan etkileyen bir konu olduğu için detaylı bir şekilde bilinmesi gereken hususlar içeriyor. Bu düzenlemeler kapsamında hangi durumlarda, ne kadar süreyle rapor alınabileceği ve rapor sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar da net bir şekilde belirtilmiştir.

İSTİRAHAT RAPORLARI NASIL DÜZENLENİR?

SGK mevzuatına göre, hastanede yatarak tedavi gören kişilerin tedavi süresince istirahat raporu almasına gerek yoktur. Ancak, yatarak tedavi dışındaki tedaviler ayakta tedavi olarak kabul edilmekte ve bu durumlarda rapor alınabilmesi için bazı sınırlamalar getirilmektedir. Yatarak tedavi gören kişi taburcu olduktan sonra ayakta tedavisine devam ederken yeni bir istirahat raporu alabilir. İşveren açısından ise, bu raporların zamanında sunulması büyük önem taşır.

EN FAZLA KAÇ GÜN RAPOR ALINABİLİR?

SGK, işçilerin ve memurların alabileceği istirahat raporlarında belirli sınırlamalar getirmiştir. Örneğin, işyeri hekimi tarafından bir kerede en fazla 2 gün, tek bir hekim tarafından ise en fazla 10 gün rapor verilebilmektedir. Eğer hastanın durumu ciddiyetini koruyorsa, bu süre toplamda 20 güne kadar uzatılabilir. Ancak, 20 günü aşan istirahat raporlarının mutlaka bir sağlık kurulu tarafından onaylanması gerekmektedir. Devlet memurları için ise bu süreler benzer şekilde düzenlenmiştir ve bir yıl içerisinde tek hekimden alınabilecek rapor süresi toplamda 40 günü geçemez.

RAPORLARIN GEÇERLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

İstirahat raporlarının geçerli sayılabilmesi için, raporların SGK ile anlaşmalı sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilmesi gerekmektedir. Özellikle online olarak düzenlenen raporlar SGK sistemine otomatik olarak düşerken, manuel olarak hazırlanan raporların SGK müdürlüklerine iletilmesi gerekiyor. Ayrıca, raporların işverene ibraz edilmesi de çalışanların sorumluluğunda bulunmaktadır. Bu noktada, işverenin raporu geçerli sayması için tüm süreçlerin eksiksiz yerine getirilmesi önem arz etmektedir.

İŞTEN ÇIKARMA VE İSTİRAHAT RAPORLARI

İstirahat raporlarının iş akdinin feshiyle doğrudan bir bağlantısı bulunmamaktadır. Ancak, uzun süreli rapor alan çalışanlar işveren tarafından belirli şartlar altında işten çıkarılabilirler. Bu süreçte çalışanların haklarını koruyabilmeleri için yasal düzenlemeleri iyi bilmesi ve gerektiğinde iş hukuku avukatlarından destek alması önerilmektedir. Çalışanların iş akdinin hangi durumlarda feshedilebileceği, ayrı bir yazıda detaylandırılmıştır.

 SGK mevzuatı çerçevesinde çalışanların istirahat raporu almasıyla ilgili getirilen bu sınırlamalar, hem işçilerin hem de memurların haklarını korumaya yöneliktir. Ancak, rapor sürecinde dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunmaktadır ve bu süreçlerin eksiksiz bir şekilde takip edilmesi büyük önem taşır.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Pasaport ve Ehliyet İşlemleri Artık Nüfus Müdürlüklerinde Yapılmaya Başlandı

Pasaport ve Ehliyet İşlemleri Artık Nüfus Müdürlüklerinde Yapılmaya Başlandı