weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Asayiş Yoshinori Moriwaki deprem uyarılarını güncel tutuyor

Yoshinori Moriwaki deprem uyarılarını güncel tutuyor

Yoshinori Moriwaki deprem uyarılarını güncel tutuyor
Okunma Süresi: 2 dk

Yoshinori Moriwaki sürekli olarak olası deprem senaryolarını gündeme getiriyor ve toplumda bir farkındalık oluşturmaya çalışıyor.  Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'deki sismik risklere ilişkin önemli bir uyarıda bulundu. Moriwaki, Trakya Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta Japonya ile Türkiye arasındaki deprem deneyimlerindeki farklılıklara değindi. Japonya'nın dünyada depreme en fazla maruz kalan altıncı ülke olduğunu, Türkiye'nin ise on yedinci sırada olduğuna dikkat çekti. Ancak bu ülkelerde depremden kaynaklanan ölüm oranları ters orantılı olup, Türkiye'de kayıp oranı daha yüksektir.

JAPONYA VE TÜRKİYE DEPREMLERİNİ KARŞILAŞTIRDI

Üst düzey bir mühendis, mimar ve deprem uzmanı olan Moriwaki, her iki ülkedeki depremlerin doğasına dikkat çekti. 2011'deki 9 büyüklüğündeki yıkıcı deprem ve bunun sonucunda ortaya çıkan tsunami de dahil olmak üzere Japonya'nın en şiddetli depremleri denizde meydana geldi. Buna karşılık Türkiye'deki depremler, 1939'da Erzincan'da yaşanan 7,9 büyüklüğündeki sarsıntı gibi, ağırlıklı olarak karada meydana geliyor. Bu doğal afetler nedeniyle her iki ülke de önemli insan kayıplarına maruz kaldı.

Türkiye'nin kırılganlığını daha da vurgulayan Moriwaki, ülkenin deprem kaynaklı ölümlerden en çok etkilenen üçüncü, Japonya'nın ise yedinci sırada olduğunu belirtti. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çok sayıda ölüme neden olan depremin yıkıcı etkisini hatırlattı.

Moriwaki'nin görüşleri, Türkiye'nin deprem gerçeğini acilen benimsemesi ve hazırlıklı olma ve deprem etkilerini hafifletme tedbirlerine öncelik vermesi gerektiğinin altını çiziyor. Konya gibi daha önce depreme karşı güvenli olduğu düşünülen bölgelerin artık sismik faaliyetlere açık hale geldiğini vurguladı. Türkiye'nin kırmızıyla işaretlenmiş deprem haritası, Japonya'nınkine benzer şekilde yüksek riskli bölgeleri gösteriyor. Moriwaki, uygun hazırlık ve önlemlerin hasar ve kayıpları %70'e kadar azaltabileceğini vurgulayarak önleyici tedbirlerin benimsenmesi için ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Moriwaki, Türkiye ziyaretinde, özellikle Marmara bölgesinde beklenen önemli sismik faaliyetler konusunda uyarıda bulunarak, ülke genelinde fay hatlarının doğudan batıya doğru hareketine dikkat çekti. İstanbul, İzmir gibi bölgelerin yanı sıra Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş ve Van'ın da aralarında bulunduğu Doğu Anadolu bölgesi özellikle risk altında.

Moriwaki'nin bu gözlemleri ve uyarıları, Türkiye'de her zaman mevcut olan deprem tehdidini ve bu tür kaçınılmaz doğal olayların risklerini ve etkilerini azaltmak için sürekli tedbir, hazırlık ve etkili müdahale stratejilerinin gerekliliğini önemli bir şekilde hatırlatmaktadır​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TÜRK TELEKOM ZAM YAPACAK

TÜRK TELEKOM ZAM YAPACAK