weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Asayiş Marmara Denizi Alarm Veriyor!

Marmara Denizi Alarm Veriyor!

Marmara Denizi'nde yaşanan değişimler, uzmanları endişelendiriyor. İşte tüm detaylar...

Okunma Süresi: 2 dk

Marmara Denizi'nde yaşanan değişimler, uzmanları endişelendiriyor. Denizin sıcaklığı, uzun yılların ortalamasının 3 derece üzerinde seyrediyor. Denize son yapılan dalışta, görüş mesafesinin sadece 2,5 ila 3 metre olduğu ve yoğun plankton çoğalması yaşandığı gözlemlendi. Uzmanlar, "Su şu anda 11-12 derece civarında, ancak normalde 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" diye belirtiyor.

Sıcaklık Endişesi

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'ndeki değişimleri yakından takip etmek için düzenli olarak dalış yapıyor. Geçen hafta gerçekleştirdiği dalışta denizin sıcaklığını 12 derece olarak ölçtü. Prof. Dr. Sarı, "Bu, uzun yılların ortalamasına göre 3 derece daha yüksek" dedi ve su sıcaklıklarının artmasıyla istilacı türlerin kuzeye doğru yayılma riskine dikkat çekti.

Alg Çoğalması ve Renk Değişimi

Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi'nde yoğun bir alg çoğalması yaşandığını ve suyun renginin sarıdan turuncuya, kahverengiden koyu yeşile dönüştüğünü belirtti. "Bu durum genellikle Mayıs ayından itibaren görülmesi gereken bir durum, ancak su sıcaklıklarının yüksek olması ve denizin kirliliği nedeniyle alg çoğalması 1 ay erken başladı" diye ekledi.

İstilacı Türler Henüz Tespit Edilmedi

Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi'nde yapılan incelemelerde balon balığı, aslan balığı, uzun dikenli deniz kestanesi gibi istilacı türlerin henüz tespit edilmediğini ifade etti. "Şimdiye kadar bu türlerle karşılaşmadık. Ancak bu, gelecekte karşılaşmayacağımız anlamına gelmiyor. Küresel ısınma ile birlikte bu türlerin yayılma riski var" dedi.

Fosfor Kirliliği Tehlikesi ve Çözüm Önerileri

Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, özellikle fosforlu kirleticilerin denize deşarjının Marmara'nın tabanını olumsuz etkilediğini ve kirliliği artırdığını vurguladı. "Eğer Marmara Denizi'ni kurtarmak istiyorsanız, fosfor kirliliğini kontrol altına almanız gerekiyor" diyerek, atık suların ve tarımsal kaynaklı kirleticilerin ileri derecede arıtılmasının önemine dikkat çekti. Öztürk, "Marmara Denizi'nde fosfor kirliliği kontrol altına alınırsa, deniz 5 ile 10 yıl içinde kendini yenileyebilir" diye ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tuzla Fayı Alarm Veriyor! Deprem Yakın...

Tuzla Fayı Alarm Veriyor! Deprem Yakın...