Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 Dünya Gıda Günü münasebetiyle bir video mesaj paylaştı. Bu yılın temasının "Su, hayatın ve gıdanın kaynağıdır. Gıda krizi derinleşiyor gıda israfına son verelim" dedi.
Cumhurbaşkanı, "Suyun kıymetini çok iyi biliyoruz. Kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Ülkemizin su kaynaklarını korumak, vatanımızı korumak kadar değerlidir" şeklinde konuştu. Erdoğan, son 21 yılda su ve gıda güvenliği odaklı pek çok projenin hayata geçirildiğini de vurguladı.
Kuraklıkla Mücadele Ediyoruz!
Kuraklıkla etkin bir şekilde mücadele edebilmek için stratejik planlamaların güncellendiğini belirten Erdoğan, su israfının hem bireysel hem de sanayi seviyesinde azaltılması için yapılan çalışmalara değindi.
"Maalesef, dünya genelinde üretilen gıdanın büyük bir kısmı israf ediliyor. Bu israfın önüne geçmek, hem açlıkla mücadele etmek hem de su kaynaklarımızı korumak adına büyük önem taşıyor" diyen Erdoğan, bölgemizde yaşanan istikrarsızlığın da gıda sorununu ağırlaştırdığına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika başta olmak üzere açlıkla mücadelede Türkiye'nin üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini belirtirken, eşi Emine Erdoğan'ın öncülük ettiği 'Sıfır Atık Projesi'ni de hatırlattı. Erdoğan, tüm liderleri 'Gıdada sıfır kayıp' hedefine katılmaya davet etti ve "Dünya Gıda Günü'nde, gıda israfına dur demeliyiz" çağrısında bulundu.
Gıda Krizi Neden Oluyor?
Gıda ve su krizinin birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerin bazıları doğal, bazıları ise insan kaynaklıdır. İşte gıda ve su krizine yol açan başlıca nedenler:
Küresel ısınma nedeniyle artan sıcaklık, su kaynaklarının azalmasına ve tarım ürünlerinin yetiştirilmesinin zorlaşmasına neden olmaktadır.
Dünya nüfusunun hızla artması, gıda ve su talebinin de artmasına neden olmaktadır. Endüstriyel atıklar, tarım ilaçları ve evsel atıkların su kaynaklarına karışması, kullanılabilir su miktarını azaltmaktadır. Tarım ilaçları, kimyasallar ve aşırı tarım uygulamaları toprağın verimliliğini azaltabilir. Erozyon da toprak kaybına yol açarak tarım alanlarının azalmasına neden olabilir.
Aşırı su kullanımı, yanlış toprak yönetimi ve tek tip ürün ekimi gibi sürdürülebilir olmayan uygulamalar toprak verimliliğini ve su kaynaklarını tehlikeye atabilir. Gıda fiyatlarında spekülasyon, ticaret engelleri ve yetersiz altyapı gibi ekonomik sebepler de gıda krizine yol açabilir. Savaşlar ve yerel çatışmalar, gıda ve su kaynaklarına erişimi zorlaştırabilir. Su depolama, taşıma ve dağıtım sistemlerinin yetersiz olması, su krizine yol açabilir.
Bazı bölgelerde, tarım alanları biyoyakıt üretimi için kullanılmaktadır. Bu, gıda üretimi için kullanılabilir alanın azalmasına neden olabilir. Ekosistemlerin bozulması ve biyolojik çeşitliliğin azalması, gıda üretimini etkileyebilir. Gıda ve su krizini ele alırken, bu faktörlerin birbiriyle etkileşim içinde olduğunu ve genellikle birkaç faktörün bir araya gelmesiyle krizlerin ortaya çıktığını unutmamak önemlidir. Etkili çözümler için bu faktörlerin bütünsel bir şekilde ele alınması gerekmektedir.