Uzmanlar Uyarıyor: Kanser Olmamak İçin Şunları Tüketmeyin!

Uzmanlar, sağlığımız için zararlı olabilecek bazı gıdalar konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu gıdaların tüketilmesi, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ancak, belirli gıdaların bu riski artırdığına dair kesin bilgiler elde etmek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Genel olarak, işlenmiş etler, yüksek şekerli ve yüksek yağlı yiyeceklerin aşırı tüketimi sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir.

Uzmanlar, sağlığımız için zararlı olabilecek bazı gıdalar konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu gıdaların tüketilmesi, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ancak, belirli gıdaların bu riski artırdığına dair kesin bilgiler elde etmek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Genel olarak, işlenmiş etler, yüksek şekerli ve yüksek yağlı yiyeceklerin aşırı tüketimi sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Sağlıklı bir diyet, taze meyve ve sebzeler, tam tahıllar ve yeterli protein içeren dengeli bir beslenme planını takip etmeyi gerektirir. Ayrıca, gıda güvenliği standartlarına uygun olmayan ürünlerin tüketiminden kaçınmak önemlidir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak, bu tür sağlık risklerini azaltmada önemli adımlardır.

Hazır Besinlere Dikkat Edilmeli

Günümüzde, özellikle sosis, noodle, cips, konserve gıdalar ve hazır çorbalar gibi ultra işlenmiş gıdaların tüketimi dünya genelinde yaygınlaşmış durumda. Bu gıdalar, sağlığa bir dizi risk oluşturuyor. Ultra işlenmiş gıdalar, yüksek oranda şeker, yapay içerikler, rafine karbonhidratlar ve trans yağlar içerebiliyor. Bu özellikleriyle, obezite ve hastalıkların önemli bir nedeni haline geliyorlar. Ayrıca, bu tür gıdalar genellikle daha az diyet lifi ve daha az vitamin içeriyorlar.

Ultra İşlenmiş Gıdalar Doğal Değildir

Ultra işlenmiş gıdaların tüketimi, kalp hastalıkları, koroner kalp hastalığı ve serebrovasküler bozukluklar gibi kardiyovasküler hastalıkların risklerinde %10'dan fazla artışla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, günde 4 porsiyondan fazla işlenmiş gıda tüketimi, tüm nedenlere bağlı ölüm riskinde artışla bağlantılı bulunmuştur. Her ek porsiyon, tüm nedenlere bağlı ölüm riskini %18 artırıyor.

İşlenmiş gıdalar, eklenen şeker ve yüksek fruktoz mısır şurubu açısından zengin olabilir. Eklenen şeker, esansiyel besin ögeleri içermeyen ancak yüksek kalorili bir bileşendir. Düzenli olarak fazla miktarda eklenen şeker tüketmek, kompulsif aşırı yeme davranışına, obezite, metabolik sendrom, tip 2 diyabet ve inflamatuar hastalıklar gibi sağlık koşullarıyla ilişkilendirilmiştir.

Ultra işlenmiş gıdalar, genellikle sağlıksız, ucuz yağlar açısından zengindir. Örneğin, rafine tohum veya bitkisel yağlar içerebilirler. Yapay trans yağlar, vücutta inflamasyonu artırır, "kötü" LDL kolesterol seviyelerini yükseltir ve "iyi" HDL kolesterol seviyelerini düşürür. Trans yağların tüketimi, kalp hastalığı, inme ve tip 2 diyabet riskinde artışla ilişkilendirilmiştir.

Bu bağlamda, ultra işlenmiş gıdaların büyük miktarlarda tüketilmesi sağlık risklerini artırır. Diyeti daha sağlıklı hale getirmek veya dengelemek için, bir kişi ultra işlenmiş gıdaları tam tahıllar, kuruyemişler, tohumlar, yağsız etler, meyveler, sebzeler ve baklagiller gibi tam gıdalarla değiştirebilir.

 

 

 

İLGİLİ HABERLER