SMA Hastalığı Belirtileri

SMA belirtileri arasında kas zayıflığı yani kaslarda küçülme, güçsüzlük görülür. Hareket kısıtlılığı, günlük aktivitelerde bile zorlanmaya rastlanır. Bebeklerde görülen bu rahatsızlığın en rahatsız edici semptomları ise düşük kas gerginliği, skolyoz gibi omurga eğrilikleri, yutma problemleri, ani kilo kaybı ve solunum sıkıntılarıdır. Bebekler bu süreçte nefes almakta bir hayli zorlanmaya başlar.

 

SMA Hastalığı İlk Nasıl Anlaşılır?

Akıllarda hep o soru var: SMA hastalığı ilk nasıl anlaşılır? SMA ciddi bir rahatsızlıktır ve erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi bunda da önemlidir. Ebeveynler, bebeklerini düzenli olarak gözlemlemelidir. Bebeğinizin hareketlerinde yavaşlama ve anormallik görürseniz hemen uzman bir hekimden yardım almalısınız. Süreci profesyonel olarak yönetmek önemlidir.

 

SMA hastalığı ilk nasıl anlaşılır sorusunun cevabını aldıktan sonra bir hekime giden ebeveynler, bebeklerine EMG ile kas ölçümü yaptırır. Böylelikle kan testi incelenir, bebekte SMA olup olmadığı net bir şekilde ortaya çıkar. Eğer varsa da tedavi planı oluşturulur, buna göre bir yol izlenir. SMA ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalık olduğu için tedavide hiçbir zaman geç kalınmamalıdır.

 

SMA Kaç Yaşında Ortaya Çıkar?

SMA hastalığı konusunda en sık sorulan sorulardan bir diğeri ise SMA kaç yaşında ortaya çıkar oluyor. Yetişkin tip SMA olarak bilinen SMA tip 4, 21 yaş itibarıyla kendini gösterir. Yani SMA sadece bebeklerde vardır diye bir kanı yoktur. Bu hastalığa yakalanan genç yetişkinlerde gövdeye yakın kaslar güçlü şekilde çalışmaz. Hafif şekilde kendini hissettiren bu güçsüzlük ilerleyen dönemlerde ağırlaşabilir.

 

Tabii SMA kaç yaşında ortaya çıkar sorusunun tek yanıtı 21 değildir. Her yaştaki bireyde bu hastalığa rastlanabilir. Önemli olan ise ebeveynlerin çocuk yapmaya karar vermeden önce SMA testini yaptırmasıdır. Olası bir risk faktöründe gebe kalma konusunda buna göre hareket edilmesi gerekir. Aksi halde SMA’lı bir bebek dünyaya getirme riski doğar.

 

 

İLGİLİ HABERLER