Paranoyak Ne Demek?

 Paranoyak ne demek sorusu, çeşitli psikiyatrik terimlerin öğrenilmeye başlanmasından sonra sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Yunanca kökenli bir kelime olan “paranoya” aklını kaçırmak olarak ifade edilmektedir. Sürekli bir korku durumu, kötüyü düşünme ve hep en kötüsüne odaklanmayı anlatmaktadır. Paranoya, aklın dışarıda olması olarak dilimize çevrilmektedir. Bu da akıl dışı düşünmek ya da şüphelerle yaşamak anlamına gelmektedir.

 

Paranoyak Ne Yapar?

Çeşitli kuruntularla yaşamını sürdüren ve sürekli korku içinde yaşayan kişilere paranoyak denir. Paranoyak ne yapar sorusunun maddeler halinde cevapları bulunabilir. En yaygın davranışları ise tamamen eleştirel yapıya sahip olmalarıdır. Paranoyak kişiler, insanları eleştirir fakat eleştiriye kapalıdırlar. Herhangi bir günde dışarıya çıkmak bile onlar için çeşitli kötü olasılığın oluşmasına neden olabilir. Bu düşünce yapısına sahip oldukları için paranoyak kişilerde genellikle panik atak da görülebilmektedir. Paranoyak ne yapar diye merak edenler için şunu söylemek mümkündür; sanrılar yaşarlar ve konuşmalarından bu kişilerin paranoyak olduğu anlaşılabilir. Endişeleri süreklidir ve negatif yüklü kişilerdir. Paranoid Kişilik Bozukluğu olarak da bilinen paranoyaklık, aslında bir duygu ve düşünce durumu bozukluğudur.

 

Paranoyak Olduğumu Nasıl Anlarım?

Paranoyaklık hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler ve durduk yere olumsuz düşüncelere kapılanların en büyük merakı kendilerinin paronayak olup olmadıklarıdır. Paranoyak olduğumu nasıl anlarım diyenler, kendilerinde şu maddelere dikkat etmeleri gerekir,

 

l Hiçbir sebep yokken birden gelen kötü düşünceler

l İnsanların sürekli kendisine zarar vermeye çalıştığını düşünmek

l Hayatındaki kişinin sadakatinden ansızın şüphe etmek

l Sürekli telaşlı ve korkular içinde yaşamak

l Uzun süreli kin tutmak

Paranoyak olduğumu nasıl anlarım diye düşünenler bu maddelere dikkat ettiklerinde ne derece paranoyak olduklarını düşünebilirler. Tabii bu durum bir psikiyatr tarafından tespit edilmelidir. Kişilerin kendi kendilerine koyacakları teşhis, belki de var olmayan bir hastalığın varlığına inanmaları ve gerçekten var etmelerine sebep olabilir.

 

 

İLGİLİ HABERLER