Kilo Verebilmek Artık Sorun Olmayacak. Obezite Tarihe Karışacak!

Kilo almak çok yemekle ilgili. Fakat yemeği kesmek o kadar kolay değil. Ancak Danimarkalı Bilim İnsanları Obeziteye Karşı Devrim Niteliğinde Yeni Tedavi geliştirdiler...⤵⤵⤵

Danimarkalı Bilim İnsanlarından Obeziteye Karşı Devrim Niteliğinde Yeni Tedavi

Danimarka'dan bilim insanları, kilo verme alanında çığır açan bir tedavi üzerinde çalışıyorlar. Bu tedavi, mevcut kilo verme ilaçlarından çok daha etkili olmayı vaat ediyor ve beyin plastisitesini hedef alarak daha uzun vadeli faydalar sunmayı amaçlıyor.

Kopenhag Üniversitesi Novo Nordisk Vakfı Temel Metabolik Araştırma Merkezi’nden Doçent Christoffer Clemmensen ve ekibi, yeni tür kilo verme ilaçları geliştiriyor. Clemmensen, “Bugün piyasada bulunan ilaçları ilk nesil kilo verme ilaçları olarak görüyorum” diyor. Beynin esnekliğini etkileyen ve oldukça etkili görünen yeni bir ilaç geliştirdiklerini belirtiyor.

Mevcut GLP-1 ilaçları, yemekten sonra doğal olarak salgılanan hormonları taklit ederek 'doygunluk' sinyali veriyor ve midenin boşalmasını yavaşlatıyor. Ancak yeni tedavi, GLP-1 peptidini kullanarak molekülleri kan-beyin bariyerinden iştah merkezine kaçırıyor ve NMDA reseptör proteinini bloke ediyor. Bu reseptör, beynin öğrenme ve hafıza yetenekleriyle ilgilendiği için daha önce araştırmacıların dikkatini çekmişti. Yeni yaklaşım, beynin esnekliğini kullanarak iştah merkezinde yeni yollar oluşturabilir ve bu yollar tedavi bittikten sonra bile kalıcı olabilir.

Kimyager Jonas Petersen, “Bu yeni ilacın hücresel düzeyde muhteşem yanı, GLP-1 ile NMDA reseptörünü bloke eden molekülleri birleştirmesidir” diyor. GLP-1’i bir Truva Atı gibi kullanarak, bu molekülleri iştah kontrolünü etkileyen nöronlara kaçırıyor. Bu yöntem, NMDA reseptörünü hedef alan moleküllerin beynin tamamını etkileyip spesifik olmamasını engelliyor.

Clemmensen, “Bu molekül ailesi beyin üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olabilir” diyor. “Araştırmalar, nispeten seyrek bir tedavinin bile beyin patolojilerinde kalıcı değişikliklere yol açabileceğini gösterdi. Kilo kaybı bağlamında da nöroplastisitenin moleküler imzalarını görüyoruz.”

Ancak, bu yeni tedavi hala obez farelerin kilo vermesine yardımcı olma aşamasında. Klinik öncesi denemelerde, şu an piyasadaki ilaçlardan çok daha iyi sonuçlar verdi ve insanlar üzerinde test edilmesi bekleniyor. Clemmensen, “GLP-1’in bu moleküllerle birleşiminin etkisi çok güçlü” diyor. “Bazı durumlarda fareler, yalnızca GLP-1 ile tedavi edilen farelere göre iki kat daha fazla kilo kaybediyor.”

Araştırmacılar, bu çalışmanın obeziteye odaklandığını ancak bu ilaç dağıtım sisteminin nörodejeneratif hastalıklar veya psikiyatrik bozukluklar gibi durumlar için de kullanılabileceğini belirtiyor.

Bu heyecan verici gelişmeler, obezite tedavisinde yeni bir dönemin habercisi olabilir. Danimarkalı araştırmacıların çalışmaları, kilo verme ilaçlarında devrim yaratacak gibi görünüyor. Yakında insanlar üzerinde de denenecek bu tedavi, obezite ile mücadelede yeni bir umut ışığı olabilir.

İLGİLİ HABERLER