Kanser Belirtileri

Kanser belirtileri çeşitli şekillerde kendini gösterir. Kanser hastalığı, her sene dünya çapında yaklaşık dokuz milyon insanı öldüren bir rahatsızlıktır. Çoğu insan kanser kelimesini duyduğunda bile kendisini kötü hisseder. Fakat bu konuda bilgili olmak, herkes için oldukça önemlidir. Kanser çeşitli türlere ayrılır ve kötü huylu tümör olarak da adlandırılır. Doku ve organları istila eden hücrelerin düzensiz biçimde büyümesi ile karakterize olan bir hastalık türüdür. Kanserin belirtilerini ve nedenlerini açıkladık.

 

Kanser Belirtileri Nelerdir?

Vücutta herhangi bir hücrenin büyümesi ve ölmesi gibi doğal ve normal bir döngü bulunmaktadır. Fakat bu büyüme durumu kontrolden çıktığı zaman hücreler çok daha hızlı bir biçimde büyür ve normal sayıları da düzensiz şekilde artış gösterir. Bunun sonucunda kanser belirtileri başlar. Bazı kanser çeşitlerinin göstergesi sayılabilecek çeşitli belirtiler vardır. Ancak kimi kanser türlerinde herhangi bir belirti ortaya çıkmayabilir. Kanser belirtileri söz konusu olduğunda öne çıkan ilk detay belirgin bir sebep olmadan kas ve eklemlerin ağrımasıdır. Bir diğer belirti de ateş ve terlemedir. Diğer kanser belirtileri; yemekten sonra aşırı yorgun hissetmek ve hazımsızlık, öksürük, yutma güçlüğü ve ses kısıklığı, ani kilo değişimi şeklindedir.

 

Kanser Nedenleri Nelerdir?

Kanser belirtileri hakkında bilgi verdik. Peki, kanserin nedenleri nedir? Kanserin sebepleri oldukça çeşitlidir. Birbiriyle ilişkili olarak vücudun içindeki ya da dışındaki faktörler tarafından teşvik edilir. Hücrelerin çeşitli ajanlara maruz kalması ve hücre büyümesi yoğunluğunun artması, kanserin ortaya çıkma ihtimalini artırır. Kanserin içsel sebepleri arasında genetik yer alır. Genetiğinde kanser olan kişilerin kanser belirtileri ile karşılaşması daha muhtemeldir. Ailesinde kanser hastalığı bulunan bireylerin de bu hastalıktan muzdarip olma ihtimalleri ne yazık ki, daha fazladır. Esasen kanser, organizmanın dış saldırılara karşı kendini savunma yeteneği ile de direkt olarak ilişkilidir. Dış faktörler sosyal ve kültürel çevredeki alışkanlıklarla ilgili olabilir. Kanserin ortalama yüzde 90’ı dış etkenlerden kaynaklanır. Yani sigara kullanımı, stres gibi faktörler bunlar arasındadır.

 

 

İLGİLİ HABERLER