Hafize Gaye Erkan Kimdir?

Hafize Gaye Erkan, 1982 yılında İstanbul'da doğmuş, Elazığ kökenli bir ailenin çocuğudur. Babası makine mühendisi, annesi ise matematik öğretmenidir. Erkan, akademik başarılarıyla dikkat çekmiş, İstanbul Erkek Lisesi'nden ikincilikle mezun olmuş ve üniversite sınavında yüksek bir derece elde ederek 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne girmiştir. Üniversiteyi birincilikle bitirdikten sonra, Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitimine devam etmiştir.

Erkan, Princeton Üniversitesi'nde iki yıllık doktora programını sadece bir yılda tamamlayarak, "en genç finans profesörü" unvanını kazanmıştır. Ayrıca Harvard Business School ve Stanford Üniversitesi'nde yönetim bilimleri ve liderlik üzerine eğitimler almıştır.

Profesyonel kariyerine Goldman Sachs'ta başlayan Erkan, burada yaklaşık 9 yıl görev yapmıştır. Daha sonra First Republic Bank'ta üst düzey yöneticilik yaparak, bankanın fonlarının büyümesinde önemli bir rol oynamıştır. Erkan, ayrıca Tiffany & Co.'da yönetim kurulu üyeliği yapmış ve halen Marsh McLennan'da yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

Hafize Gaye Erkan, doğum yılı 1979 olan bir Türk ekonomist, bankacı ve mühendistir. 2023 yılında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın başkanı olarak atanan Erkan, bu göreve getirilen ilk kadındır. İstanbul'da doğan Erkan, sayısal zekasını geliştirmek için ailesi tarafından teşvik edilmiş ve İstanbul Erkek Lisesi'nden ikincilikle mezun olmuştur. 1997 yılında Türkiye'deki öğrenci yerleştirme sınavında 26'ıncı olarak Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü kazanmıştır.

 Princeton'daki 2 Yıllık Doktora Programını 1 yılda Tamamladı

Erkan, lisans eğitimi sırasında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölüm başkanı Gülay Barbarosoğlu ile çalışmış ve 2001 yılında bölümünü birincilikle tamamlamıştır. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınarak Princeton Üniversitesi'nde operasyon araştırmaları ve finansal mühendislik alanında doktora yapmıştır. Erkan, Princeton'daki 2 yıllık doktora programını 1 yılda tamamlayarak, üniversitenin 276 yıllık tarihinde bu programı en kısa sürede bitiren öğrenci olmuştur.

Kariyerine Goldman Sachs'ta başlayan Erkan, burada yaklaşık 9 yıl boyunca finansal kuruluşlar grubu analitik ve stratejiler bölüm başkanı olarak görev yapmıştır. 2014 yılında First Republic Bank'a katılarak yatırım bölümü başkanı ve risk yönetimi eş başkanı olarak çalışmaya başlamış, daha sonra bankanın mevduat bölümü başkanı ve yönetim kurulu başkanlığına getirilmiştir. 2019-2021 yılları arasında First Republic Bank'ın eş-CEO'su olarak görev yapmıştır.

KAYNAKLAR

1-wikipedia

2-cnnturk.com

İLGİLİ HABERLER