Pek çok kişi yetişkinlerde çölyak hastalığı belirtileri hakkında bilgi almak ister. Son senelerde ismi sık olarak duyulan ve glütensiz beslenme ile birlikte anılan bu hastalık, tedavi edilmediği zaman kansere dahi yol açabilir. Bu nedenle de çölyak hastalığının farkında olmak ve belirtiler ile ilgili bilgi sahibi olmak önem kazanıyor. Böylece hastalığın yönetimi ve tedavisi mümkün hale geliyor.
Yetişkinlerde Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Vatandaşlar yetişkinlerde çölyak hastalığı belirtileri ilgili bilgi edinmek ister. Son yıllarda bir hayli artış gösteren bu hastalık, yaşam kalitesini ciddi manada etkiler. Tedavi edilmediği sürece kansere bile sebebiyet verebilir. Birçok farklı yetişkinlerde çölyak hastalığı belirtileri vardır. Hastalık, kişilerin tümünde aynı belirtileri vermemektedir. Kimi bireylerde belirtiler çocuk yaştayken görülmeye başlar. Uzun süre anne sütü alan bireylerde çölyak hastalığının belirtileri daha geç dönemlerde ortaya çıkar. Ayrıca yetişkinlerde çölyak hastalığı belirtileri arasında ciltte kaşıntı, ağız içinde yara, regl düzensizliği, kısırlık, tekrarlayan düşükler, el ve ayakta karıncalanma, ruh sağlığı sorunları, karaciğer ve safra sorunları, kemik erimesi, artrit, eklem ve kemik ağrısı öne çıkar.
Yetişkinlerde Çölyak Hastalığı Tedavisi Nasıldır?
Kişiler yetişkinlerde çölyak hastalığı belirtileri kadar bu hastalığın tedavisini de öğrenmek isterler. Hastalığın tedavi edilmesi son derece önemlidir. Bireylerin yaşamları süresinde yulaf, çavdar, arpa ve buğday ürünlerinden tüketmemeleri gerekir. Öte yandan, az miktarda gluten bile kişinin sağlığını önemli ölçüde etkileyebilir. Birçok farklı gıda ürününde gluten bileşeni yer aldığından ötürü çölyak hastası olan insanların, glutensiz olarak satışa çıkarılan ürünlerden tüketmeleri önemli bir detay olarak karşımıza çıkar. Bu hastalığın tek etkili tedavisi, hayat boyunca glutensiz ürünler tüketmekten geçer. Glutensiz beslenmeye başlamakla beraber kişinin sağlık sorunları düzelir. İştahın düzeldiği görülür ve birkaç ay içinde de kilo alma mümkün hale gelir. Ayrıca bağırsak sağlığı da teşvik edilir.