Yaban Mersini Hangi Hastalığa İyi Gelir?
Yaban mersini, küçücük bir meyve olmasıyla beraber büyük bir fayda deposudur. Kalp hastalıklarından korumakla beraber, hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur, akabinde faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
- Kan şekerini dengeler,
- Kalp sağlığına iyi gelir,
- Bağışıklığı güçlendirir,
- Göz sağlığına iyi gelir,
- Cilt sağlığına iyi gelir.
- Kemik sağlığına iyi gelir,
- Hafızayı iyileştirir,
- Kanseri önlemeye yardımcı olur,
Yaban Mersini Özü Yan Etkileri Nelerdir?
Yaban mersini özü, salisilik asit içermesinden dolayı doğal bir kan sulandırıcı olması yaban mersininin ve özünün fazla kullanılması, bazı kişiler de ameliyat anında fazla kanamaya yol açabilir. Ayrıca kişinin sağlık sorunundan dolayı alerjik reaksiyonlar ve kan şekeri seviyelerinde de değişiklikler yaşanabilinir.
Yaban mersini özüne antosiyaninler mavi ve mor rengi veren pigmentlerdir. Bu antosiyaninlerin aynı zamanda birçok sağlığa faydası sağlar.
Yaban Mersini Kimler Kullanamaz?
Yaban mersinini, kan sulandırıcı ilaç alanlar kanamaya karşı yatkınlık daha çok olacağından dolayı kullanamaz. Yanı sıra hamileler, emziren anneler, belirli ilaç kullananlar öncelikle doktorlarına danışıp öylece kullanmalıdırlar.
Yaban Mersini Özü Nasıl Tüketilmeli?
Yaban mersinini, normal meyveler gibi taze olarak yiyebilirsiniz. Yoğurt, süt ya da kefir gibi bir yardımcı besin ile tüketildiğinde daha hafif bir halde tüketebilirsiniz. Yaban mersinini, reçel yada marmelat gibi kahvaltılarınızda da tüketebilirsiniz. Kurutarak da tüketilebilen bu meyvenin çayını da demleyebilirsiniz.
Yaban Mersini Günde Ne Kadar Tüketilmeli?
Yaban mersininin, kan sulandırıcı etkisi olduğundan günde 70-100 gr tavsiye edilir. Aksi halde fazla tüketilirse kişi de müshil etkisi olabilir. Ancak, kas iyileşmesini destekleyici olmasından dolayı sporcular antrenman öncesi ya da sonrasın da yaban mersinini tüketmeyi tercih ederler.