Vasi ne demek sorusu genellikle hukuki işlemleri olan kimseler tarafından merak edilir. Vasi kelime anlamı, annesi ya da babası olmayan bir çocuğun ya da akıl yürütebilecek yetisi olmayan kimsenin (akli bozukluk, psikolojik bozukluk gibi) yerine malını yönetmektir. Bu varlık, para olabileceği gibi ev, araba, iş gibi varlıklar da olabilmektedir. Birinin vasisi olabilmek için çeşitli gerekçeler mevcuttur.
Bir Kişinin Vasisi Olmak Ne Demek?
Vasi yetim kişinin mal varlığını aklı başına gelene kadar yönetmektir. Yani bir nevi çocuk olgunluk seviyesine gelene kadar başkaları tarafından varlığının korunmasıdır. Bir başka deyişle vasi, akıl sağlığı yerinde olmayan kimselerin varlıklarına vekaleten benzeri sahip çıkmak ve yönetmektir. Bir kişinin vasisi olmak ne demek diye merak edenler, konuyla ilgi pek çok bilgiye ulaşabilirler. Birinin vasisi olmak aynı zamanda o kişiden sorumlu olmak demektir. Başına gelecek herhangi bir olayda önce vasi olan kişiye hesap sorulabilir. Bir kişinin vasisi olmak ne demek yanıtını alanlar vasi olmanın sorumluluklarını da yerine getirmek zorundalardır. Aksi taktirde malı kötüye kullanmaktan ya da vasisi olduğu kişiye sahip çıkamamaktan sorumlu tutulabilirler.
Vasi Olunca Ne Olur?
Vasi olan kişi vasisi olduğu kişinin yardımcısı rolündedir. Yaşı küçük olan, akıl yetmezliği olan ya da engelli bireylerin vasileri olabilir. Vasi olmak isteyen kişi kendisi bizzat başvuruda bulunur ve gerekçeleri sunar. Vasi olunca ne olur diyenlere cevaben; vasisi olunan kişinin hayatı boyunca yapacağı işlerden sorumludur. İş yükümlülüklerinden ve mal varlığının gözetiminden mesul olan kişidir. Vasi olan kişi vasilik yaptığı kişiyi bakım kurumlarına bırakabilir. Ancak bunu ilgili mercilere bildirmek zorundadır. Vasi olunca ne olur diye düşünenler geniş çaplı araştırma yapabilirler. Geniş çaplı sorumluluk gerektiren bir durumdur.