weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFÄ°F YAÄžMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
EskiÅŸehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
Ä°stanbul
Ä°zmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
KahramanmaraÅŸ
Mardin
MuÄŸla
MuÅŸ
NevÅŸehir
NiÄŸde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
TekirdaÄŸ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
UÅŸak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Yaşam Ümit Özdağ Kimdir?

Ümit Özdağ Kimdir?

3 Dakika
OKUNMA SÃœRESÄ°
Ümit Özdağ Kimdir?
Okunma Süresi: 3 dk

Ümit Özdağ Biyografisi

Ümit Özdağ, 3 Mart 1961'de Tokyo, Japonya'da doğdu. Lisans eğitimini Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde siyasal bilgiler, felsefe ve iktisat bölümlerinde tamamladı. Yüksek lisansını Gazi Üniversitesi'nde, Türkiye'de planlı kalkınma ve Devlet Planlama Teşkilatı üzerine yaptı. 1986 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.

Ümit Özdağ Akademik Kariyeri

1990 yılında "Atatürk ve İnönü Döneminde Ordu-Siyaset İlişkileri" başlıklı çalışmasıyla siyaset bilimi doktoru oldu. 1993'te "Menderes Döneminde Ordu-Siyaset İlişkileri ve 27 Mayıs Askerî Hareketi" başlıklı teziyle doçent unvanını aldı. 1994'te "Avrasya Dosyası" dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı ve 1997-1998 yıllarında ABD'de küreselleşme ve Avrasya'da etnik çatışmalar üzerine araştırmalar yürüttü. 1999'da Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (ASAM) kuruluşunda yer aldı ve 2004'e kadar başkanlık yaptı. 2001 yılında profesör oldu ve 2005'te Gazi Üniversitesi'nden ayrılarak 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Vakfı'nın yönetim kurulu başkanı oldu.

Ümit Özdağ Siyasi Kariyeri

  • Milliyetçi Hareket Partisi (2006-2016): 2006'da MHP genel baÅŸkanlığına aday oldu, ancak partiden ihraç edildi. 2010'da mahkeme kararıyla tekrar üye oldu ve 2015'te Gaziantep milletvekili seçildi. 2016'da genel baÅŸkan yardımcılığından istifa etti ve aynı yıl partiden ihraç edildi.
  • Ä°YÄ° Parti (2017-2020, 2021): 2017'de Ä°YÄ° Parti'ye katıldı ve genel baÅŸkan yardımcısı oldu. 2018'de Ä°stanbul milletvekili seçildi. 2020'de partiden ihraç edildi, ancak 2021'de ihraç kararı iptal edildi ve aynı yıl partiden istifa etti.
  • Zafer Partisi (2021-günümüz): 2021'de Zafer Partisi'ni kurdu ve genel baÅŸkan oldu. Parti, sığınmacı politikaları eleÅŸtirerek gündeme geldi.

2023 Seçimleri

2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri için Mansur Yavaş'ı adaylığa davet etti, ancak Yavaş bu açıklamaların dışında kaldığını belirtti. ATA İttifakı içinde Zafer Partisi, Sinan Oğan'ı aday gösterdi. 2023 genel seçimlerinde Zafer Partisi %2,23 oy oranıyla 1 milyon 215 bin 264 oy aldı.

Ümit Özdağ, Türk siyaset ve akademik dünyasının önemli isimlerinden biridir. 1961 yılında Japonya'nın Tokyo şehrinde dünyaya gelen Özdağ, eğitim hayatına TED Ankara Koleji'nde başlamış ve ardından Münih Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi'nde öğrenim görmüştür. Akademik kariyerine araştırma görevlisi olarak başlayan Özdağ, 1990'da "Atatürk ve İnönü Döneminde Ordu-Siyaset İlişkileri" konulu çalışmasıyla doktora, 1993'te ise "Menderes Döneminde Ordu-Siyaset İlişkileri ve 27 Mayıs Askerî Hareketi" teziyle doçentlik unvanını kazanmıştır.

Özdağ'ın akademik çalışmaları, Türkiye ve dünya siyasetine dair önemli katkılar sunmuştur. 1997-1998 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri'nde Towson Üniversitesi'nde görev yapmış, küreselleşme ve Avrasya'daki etnik sorunlar üzerine dersler vermiştir. Ayrıca, Diyanet Araştırmaları Merkezi, Türkiye Enstitüsü, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Ermeni Araştırmaları Enstitüsü'nün kurulmasında etkin rol oynamıştır. Halen 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Siyasi kariyerine 2005 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) başlayan Özdağ, aynı yıl içinde partiden ayrılmış, ancak 2010'da tekrar MHP'ye dönmüştür. 2011 parlamento seçimlerinde İstanbul 2. bölgeden milletvekili adayı olmuş, 2015 Türkiye genel seçimlerinde Gaziantep milletvekili olarak TBMM'ye girmiştir. 2015'te MHP'nin genel başkan yardımcılığına getirilen Özdağ, 2016'da "Parti olağanüstü kurultaya gitmelidir" diyerek görevinden istifa etmiş ve aynı yıl partiden ihraç edilmiştir.

Özdağ, aynı zamanda bir yazar olarak da tanınmaktadır. "Atatürk ve İnönü Döneminde Ordu-Siyaset İlişkileri", "Değişen Dünya Dengeleri ve Basra Körfezi Krizi", "Yeniden Türk Milliyetçiliği" gibi eserlerin yazarıdır. Bu çalışmalarıyla Türk siyaseti ve tarihi üzerine derinlemesine analizler sunmuştur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yazılımcı Nasıl Olunur?

Yazılımcı Nasıl Olunur?