Sosyopat Ne Demek?
Sosyopat ne demek düşüncesi pek çok kişinin kafasını karıştırmaktadır. Zira çeşitli psikolojik terimlerin bulunması bu terimlerin anlamlarının karıştırılmasına neden olmaktadır. Sosyopat, aslında bir davranış ve kişilik bozukluğudur. Kuralları hiçe sayan ve bencil kişilik yapısına sahip kişilere sosyopat denilmektedir. Bu kişiler, sosyalleşmekten de uzak durmaktadırlar. Zira insanlardan rahatsız olurlar ve kimseyi dinlemezler.
Sosyopat Nasıl Davranır?
Sosyopat kişiler, genellikle ceza alacağını bilse dahi kural dışı davranırlar ve asi tavırlar sergileyebilirler. Sosyopat nasıl davranır sorusunun birden fazla cevabı bulunur. Bunlardan bazıları ise şunlardır;
l Duygusal soğukluk: Sosyopatlar, duygusal bağ kurma yeteneğinden yoksun olabilirler. Empati veya vicdanları yok gibi davranışlar sergilerler.
l Yalan söyleme: Sosyopatlar sık sık yalan söylerler ve bu yalanları inandırıcı bir şekilde sürdürebilirler.
l Manipülasyon: Başkalarını manipüle etme kapasitesi yüksektir. İnsanları istedikleri şekilde yönlendirebilirler.
l Sorumluluk eksikliği: Sosyopatlar, sorumluluklarını kabul etmekten kaçınabilirler.
Sosyopat nasıl davranır diye düşünenler için bu vb. davranışlara sahip kişilerin sosyopat olduğunu söylemek yanlış olmamaktadır. Sosyopati olarak da bilinen bu davranışlar, normal değildir ve psikolojik destek almaları gerekmektedir. Aksi taktirde zarar verici olabilirler.
Sosyopat Özellikleri Nelerdir?
Sosyopati, kişilik bozukluklarından biri olan antisosyal kişilik bozukluğunun bir alt türüdür. Sosyopat özellikleri nelerdir sorusunun cevabı ise şu şekilde verilebilir;
l Toplumsal normlara uyumda zorlanırlar, yasa dışı veya zararlı davranışlara yatkınlık gösterebilirler.
l Sosyopatlar genellikle ani öfke patlamaları yaşayabilirler.
l Başkalarının haklarına saygı göstermezler ve bu durum karşı tarafın zarar görmesine veya istismar edilmesine neden olabilir.
l Sosyopatlar, yasa dışı veya etik olmayan davranışlara yatkın olabilirler. Suç işlemeleri olasıdır.
Sosyopat özellikler nelerdir diye sorulduğunda bu cevaplar yeterli olacaktır. Nitekim sosyopati, karmaşık bir kişilik bozukluğu olup, genellikle bireyin çocukluk döneminde başlar ve ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde daha belirgin hale gelebilir.